sreda, 8. april 1998.

ALBANSKI PREMIJER FATOS NANO U INTERVJUIMA FRANCUSKIM DNEVNICIMA

Kosovo kao "Republika Albanska"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

U seriji intervjua koje je tokom boravka u Parizu dao vodecim francuskim listovima, albanski premijer Fatos Nano se izricito izjasnio protiv nezavisnosti Kosova, ali za politicko resenje u okviru SR Jugoslavije, a ne Srbije. Za resenje u okviru Srbije je, po njemu, prekasno, ali "odvajanje od Srbije" - kako je naglasio u intervjuu pariskom "Liberasionu" - "ne mora nuzno da znaci i odvajanje od sadasnje SR Jugoslavije".

Tu tezu Nano je ponovio i u jucerasnjem "Mondu", ukazujuci da bi Kosovo trebalo da ima status koji bi bio identican onom koji Crna Gora ima u okviru SRJ, ili pak slican statusu Republike Srpske u okviru sadasnje Bosne i Hercegovine. U oba intervjua Nano je naglasio da takav "autonoman entitet" ne bi imao pravo na otcepljenje, sto ce reci da eventualna "Republika Albanska" ipak ne bi bila u potpunosti ravnopravna sa ostale dve drzave koje cine sadasnju SRJ.

Da bi se stvorili uslovi za takvo resenje, smatra albanski premijer, neophodno je, najpre, "izolovati Milosevica", buduci da je on "nosilac konfliktnog i prevazidjenog koncepta Balkana" i da tesko moze da prihvati "demokratsko i humano resenje, u skladu sa normama nove postkomunisticke Evrope." Na prevazidjenost Milosevicevog koncepta, smatra Nano, ukazuju i novi znaci pozitivnog razvoja na Balkanu, kao sto su promene u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, te "relativna stabilnost" Makedonije i Albanije. Definitivno resenje etnickih problema Balkana Nano vidi u uspostavljanju "regiona bez granica, kao u sengenskoj Evropi", za sta ce, priznaje, "trebati vremena", ali sto, nada se, "nije naucna fantastika."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /