sreda, 8. april 1998.

PROF. DR BRANISLAV IVKOVIC, MINISTAR ZA NAUKU, POSETIO UNIVERZITET U BEOGRADU

Malo para za mnogo problema

Beograd. - Ministarstvo za nauku i tehnologiju raspolaze sa 480 miliona dinara, 360 miliona je rezervisano za projekte iz osnovnih istrazivanja, tehnoloske i inovacione projekte, a od toga 140 miliona dinara odlazi na Beogradski univerzitet, rekao je juce prof. dr Branislav Ivkovic, novoimenovani ministar za nauku i tehnologiju u Rektoratu Beogradskog univerziteta, obracajuci se rektorskom kolegijumu, dekanima i direktorima instituta.

Na skupu je receno da je Ministarstvo za nauku stipendiralo 1.500 mladih istrazivaca, od kojih je 500 ostalo da radi na Univerzitetu. U mlade ce se ove godine uloziti 20 miliona dinara, a u opremu 27 miliona.

Rektor, prof. dr Dragan Kuburovic je upoznao ministra sa "sirokom lepezom problema" sa kojima se suocava BU, podvukavsi da su beogradski univerziteti "prosle godine dobili najmanje novca koji je bio namenjen za nauku". Dr Kuburovic je preneo informaciju iz pisma potpredsednika vlade dr Milovana Bojica da je inoviran vladin Savet za univerzitetski razvoj i osnovano telo za pracene rada univerziteta u cijem sastavu ce biti ministri prosvete, finansija, za nauku, rektor i Bojic kao potpredsednik Vlade.

Prof. dr Branko Medojevic, dekan Ekonomskog fakulteta, kazao je da je Beogradski univerzitet poslednje dve decenije bio zapostavljen u odnosu na druge univerzitete u Srbiji. On je takodje predlozio da se izvrsi preraspodela sredstava u korist fakulteta, u odnosu na institute. Dr Svetozar Stojanovic, direktor Instituta za filozofiju, smatra da bi drzava trebalo vise para da izdvaja za nauku. "Sto je zemlja izolovanija, ona treba vise da ulaze u pamet, jer je to neophodno kad dodju normalnija vremena", kazao je dr Stojanovic.

Prof. dr Branislav Coric, dekan Gradjevinskog fakulteta, upozorio je da je funkcionisanje rada fakulteta ugrozeno jer se ne dobija onoliko koliko je potrebno.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /