sreda, 8. april 1998.

MIODRAG VUKOVIC, POTPREDSEDNIK CRNOGORSKE VLADE, U INTERVJUU AUSTRIJSKOJ AGENCIJI APA

Milosevic ugrozava reforme u Crnoj Gori

Predsednik SRJ sam donosi odluke o svemu, a zahtevi i potrebe Crne Gore se uopste ne uzimaju u obzir, istakao crnogorski vicepremijer

Bec, FoNet. - Pobeda Mila Djukanovica na proteklim predsednickim izborima u Crnoj Gori bila je prvi poraz za predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica, ocenio je potpredsednik crnogorske vlade Miodrag Vukovic u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA. "Milosevic je na sve nacine pokusao da anulira prosle izbore", podsetio je Vukovic koji optuzuje jugoslovenskog predsednika za "svo zlo u Crnoj Gori".

Vukovic je rascep i razlaz u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) opisao kao konfrontaciju dva razlicita modela buduce politike republike - Djukanovicev model protiv centralistickog i nacionalistickog modela Milosevica. "Jedan demokratski model suprostavlja se nacionalkomunistickom modelu", objasnio je Vukovic. "Ukoliko bi Milosevic pobedio to bi bio kraj postojanja Crne Gore, povratak u 1918. godinu, kraj Prvog svetskog rata, kada je Crna Gora izgubila svoju drzavnost", rekao je on, dodajuci da bi neuspeh njegove stranke na predstojecim parlamentarnim izborima oznacio kraj reformama i pocetak nasilja u toj republici.

Prema recima Vukovica Crna Gora se protekle jeseni nalazila na rubu gradjanskog rata. On je, takodje,istakao da bi promena Ustava SRJ izazvala nemire u Crnoj Gori, posto bi zagovornici nezavisnosti te republike izasli na ulicu. "Prema Ustavu Savezna vlada ima velika ovlascenja, medjutim ona ne vlada tvrdeci da svu vlast ima Savezna skupstina", rekao je Vukovic, podsecajuci da je u protekloj godini skupstina SRJ zasedala svega 12 puta.

On je u razgovoru za agenciju APA naglasio da Milosevic sam donosi odluke o svemu, napominjuci da se i Vlada Republike Srbije nalazi u njegovim rukama. "Zahtevi i potrebe Crne Gore se uopste ne uzimaju u obzir", rekao je Vukovic. "Ukoliko bi se sadasnja situacija nastavila preti socijalna, privredna i opsta katastrofa. Granice su zatvorene, sto je izazivalo gubitak od 90 milijardi dolara", rekao je vicepremijer napominjuci da je to ogromna svota novca za jednu drzavu sa samo 650.000 stanovnika.

Crnogorski politicar u intrevjuu APA prebacio je Milosevicu "legalizaciju" albanskog nacionalizma na Kosovu i Metohiji. Dijalog sa Albancima je trebalo poceti mnogo ranije, istakao je Vukovic, ocenjujuci istovremeno da je za pregovore sada prekasno. "Problem na Kosovu rezultat je srpskog nacionalizma. Crna Gora je upozorila i zamolila Srbiju da uzme u obzir medjunarodno stanoviste. Kosovo je deo Srbije, a njene granice ne mogu se menjati, ali se Albancima moraju garantovati sva prava po evropskim standardima", naglasio je Vukovic. Prema njegovom misljenju, probleme na Kosovu i Metohiji izazvao je predsednik Milosevic, koji ce "na kraju morati prihvatiti sve, kao sto je to bio slucaj i u Dejtonu". Potpredsednik crnogorske vlade izrazio je uverenje da ce po pitanju Kosova takodje bit odrzan "jedan Dejton".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /