sreda, 8. april 1998.

PREMA OTKRICU ARGENTINSKE DRZAVNE TV

Komandir jasenovackog logora - u Argentini

Buenos Aires, FoNet. - Bivsi komandir koncentracionog logora u Jasenovcu Hrvat Dinko Sakic (76), koji je posle Drugog svetskog rata prebegao u Argentinu, i dalje zivi u toj zemlji, u primorskom gradu Santa Teresita, saopstila je juce argentinska drzavna televizija.

Simon Vizental Centar, koji se bavi istragom ratnih zlocina, kao i jevrejska organizacija B'nai Brit, saopstili su argentinskom Kanalu 13 da je Sakic poznati "ratni zlocinac", ali nisu potvrdili da li mu je ikada formalno sudjeno za bilo koje delo. Kako prenosi Rojters, Sakic je argentinskoj televiziji potvrdio da je rukovodio jasenovackim logorom u periodu od decembra 1942. do oktobra 1944. godine. On je rekao da je upravljanje logorom za vreme njegovog boravka u Jasenovcu bilo obavljano na humani nacin.

"Kada sam ja bio tamo, ni jednom strazaru ili clanu osoblja nije bilo dozvoljeno ni da pipne zatvorenika. To je bilo zaboravljeno", rekao je Sakic. "Ne govorim o onome sto se desilo pre ili posle, ali kada sam ja bio tamo, niko nikoga nije smeo da pipne", ponovio je on.

Preziveli zatvorenici logora u Jasenovcu kontaktirali su Kanal 13 argentinske televizije, posto su prepoznali bivseg komandanta logora, na video snimku intervjua.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /