sreda, 8. april 1998.

MEDJUNARODNA HELSINSKA FEDERACIJA ZA LJUDSKA PRAVA O SITUACIJI NA KOSOVU

Neophodno angazovanje medjunarodnih snaga

Ucesnici Konferencije, odrzane u Becu od 2. do 5. aprila, predlozili otvaranje kancelarije Evropske unije i posmatracke misije OEBS u Pristini

Podgorica. - "Pitanja Kosova zahtijeva angazovanje medjunarodnih snaga za zastitu i dugorocno prisustvo OEBS-a", stoji u Izjavi Medjunarodne helsinske federacije za ljudska prava i njenih clanica iz Kosova, Srbije, Crne Gor, Albanije, Makedonije i Grcke, usvojenoj na konferenciji u Becu odrzanoj od 2. do 5. aprila ove godine.

Na jucerasnjoj konferenciji za stampu Crnogorskog helsinskog komiteta za ljudska prava, predsjednik Slobodan Franovic, govoreci o ovom dokumentu, rekao je da su ucesnici becka konferencije stanje na Kosovu ocijenili krajnje slozenim i nestabilnim, optuzujuci "politiku Srbije za etnicki sovinizam i nacional- sovinizam".

Poziv predsjednika SRJ Milosevica na izjasnjavanje gradjana o medjunarodnom posredovanju "predstavlja samo novi prijeteci signal koji podsjeca na slicne korake koji su prethodili etnickoj agresiji u Hrvatskoj i Bosni" konstatovano je u izjavi i naglaseno da taj predlog "vodi ka stvaranju novih zarista nacionalisticke hijerarhije i ksenofobnih sukoba".

Medjunarodna helsinska federacija poziva medjunarodnu zajednicu na snaznije prisustvo na Kosovu. Predlaze se otvaranje kancelarije Evropske unije i posmatracke misije OEBS-a u Pristini, a Savjetu bezbjednosti UN sugerise da "odbije svako neistinito tumacenje kojim se represija nad kosovskim Albancima proglasava unutrasnjim problemom". Njime se izaziva jos vece izopstavanje Srbije i njenog naroda iz medjunarodne zajednice. Ono predstavlja prijetnju time sto ohrabruje druge nacije u kojima djeluju etnicki nacionalisti da mogu uvuci vlastiti narod u rat dok medjunarodne institucije bespomocno gledaju, precizira se u izjavi.

Od predsjednika SRJ Slobodana Milosevica se, pored ostalog, trazi da odredi pregovaracki tim na nivou federacije, shodno zahtjevima Kontakt grupe, kao sto je to uradila albanska strana.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /