cetvrtak, 9. april 1998.

UPOZORENJE MINISTARSKE TROJKE OEBSA

Odrzavanje referenduma ce pogorsati stanje na Kosovu

Sefovi diplomatije Poljske, Norveske i Danske (sadasnji, buduci i prosli predsedavajuci OEBS-a) pozivaju vlasti u SRJ da prihvate misiju Felipea Gonsalesa i da dozvole ponovno uspostavljanje dugorocnih misija OEBS-a na Kosovu, Sandzaku i Vojvodini

Bec, FoNet. - Ministarska trojka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) upozorila je juce da bi odrzavanje referenduma u Srbiji moglo uticati na pogorsanje vec "zapaljive" situacije na Kosovu. "Takav korak u suprotnosti je sa javno izrazenom zeljom vlasti SRJ da ta zemlja postane punopravni clan OEBS-a", kaze se u saopstenju sa sastanka u Varsavi sefova diplomatija Poljske, Norveske i Danske (sadasnjeg, buduceg i proslog predsedavajuceg OEBS-a) Bronislava Geremeka, Knuta Volebeka i Hansa Helvega Petersena.

Pozivajuci na uspostavljanje bezuslovnog dijaloga izmedju vlasti SR Jugoslavije i predstavnika kosovskih Albanaca, Trojka je ocenila da bi ucesce medjunarodnog predstavnika doprinelo uspostavljanju tog dijaloga. Ministri su pozvali vlasti u SRJ da prihvate misiju bivseg spanskog premijera Felipea Gonsalesa, koji je ujedno i licni izaslanik predsedavajuceg OEBS-a i Evropske unije. Ministarska trojka OEBS-a je takodje pozvala vlasti u SRJ da dozvole ponovno uspostavljanje dugorocnih misija OEBS-a na Kosovu, Sandzaku i Vojvodini.

"Uznemireni zbog izvestaja o daljem prisustvu specijalnih policijskih snaga na Kosovu", ministarska trojka pozvala je na njihovo hitno povlacenje, navodi se u saopstenju objavljenom u Becu. Sefovi diplomatija Poljske, Norveske i Danske, takodje, su izrrazili duboku zabrinutost zbog nastavka primene sile i pozvali su obe strane na uzdrzanost.

Ministri su pozdravili pocetak primene Sporazuma o normalizaciji skolstva i ohrabrili su obe strane da nastave sa tim procesom na konstruktivan nacin. Oni su pohvalili suzdrzan i konstruktivan pristup susednih zemalja kao i Albanaca u Makedoniji i razmotrili su mere koje su preduzete od strane OEBS-a za sprecavanje sirenja krize na susedne drzave. Trojka OEBS-a na sastanku u Varsavi razgovarala je i o pripremama za sastavljanje izvestaja o primeni zahteva Kontakt grupe od strane jugoslovenskih vlasti, kao sto je to telo zatrazilo od medjunarodne organizacije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /