cetvrtak, 9. april 1998.

FILIP VUJANOVIC NA TRIBINI "CRNA GORA PRED IZAZOVIMA BUDUCNOSTI"

Referendum je los potez izazvan nacionalnim emocijama

Novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori ce promeniti sadasnji odnos snaga u Vecu republika saveznog parlamenta i to ce biti "politicki kraj Slobodana Milosevica"

Podgorica. - "Na Kosovu, prije ili kasnije, posredovace medjunarodna zajednica, kao sto je i do sada posredovala", ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Filip Vujanovic na sinocnoj tribini "Crna Gora pred izazovima buducnosti", odrzanoj na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

On je rekao da referendum o ucescu medjunarodnih posrednika "samo odgadja rjesavanje kosovskog problema" i naglasio da je "Kosovo, htjeli mi to ili ne, vec internacionalizovano kao pitanje za cije rjesavanje su jednako zainteresovani i Albanija i Makedonija i Grcka".

"Ja referendum dozivljavam kao los potez izazvan strastima i nacionalnim emocijama, a ne racionalnim odnosom prema kosovskom problemu", istakao je crnogorski premijer i dodao da ce "referendum donijeti vise stete nego koristi". On je ponovio svoj stav da je kosovski problem "unutrasnja stvar Srbije", ali da ga medjunarodna zajednica "izvlaci na savezni nivo, uvjerena da je centar politicke moci upravo u predsjedniku Slobodanu Milosevicu".

Upitan od studenata zasto Crna Gora ne pokrene inicijativu za smjenu Slobodana Milosevica, Vujanovic je rekao da "Crna Gora tesko moze da utice na sadasnji status predsjednika SRJ". "Savezni parlament ima takav sastav da Milosevic iz njega izvlaci sigurnost za svoju funkciju", rekao je Vujanovic, izrazivsi nadu da ce novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori promijeniti sadasnji odnos snaga u Vijecu republika saveznog parlamenta i da ce to biti "politicki kraj Slobodana Milosevica".

Ista je stvar i kad je rijec o dr Radoju Konticu iako je on crnogorski kadar. "I on ima jednaku podrsku kao i g. Milosevic i u savezu sa predsjednikom SRJ cuva svoju poziciju", kazao je premijer Vujanovic, konstatujuci da predsjednik savezne vlade nije udovoljio ni crnogorskom zahtjevu da smijeni ministre pravde Zorana Knezevica i odbrane Pavla Bulatovica koji "zloupotrebljavaju svoje funkcije u politicke svrhe i djeluju krajnje destruktivno". "Dr Kontic, naime, zna da kad bi udovoljio ovom zahtjevu vise ne bi bio predsjednik Savezne vlade", podvukao je Vujanovic.

B. I. Milicic

Prevlaka - teritorijalni problem

Premijer Vujanovic je ponovio stav vlade da je "Prevlaka teritorijalni rpoblem" i da je upravo stoga trazena medjunarodna arbitraza za njegovo rjesavanje. "Inicirajuci arbitrazu, trazili smo da se otvori granica na Debelom brijegu, jer smatramo da je besmisleno njeno dalje zatvaranje", rekao je Vujanovic, dodajuci da mu je "u posljednjim razgovorima premijer Kontic obecao da ce ubrzo i zahtjev za medjunarodnom arbitrazom i zahtjev za otvaranjem Debelog brijega staviti na dnevni red". "Vjerujem da ce ubrzo Debeli brijeg biti otvoren", rekao je Vujanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /