cetvrtak, 9. april 1998.

ZBOG NEDAVNIH HAPSENJA SUNARODNIKA U GLAVNOM GRADU BIH

Srbi blokirali dva puta u Sarajevu

Ukoliko dodje do novih hapsenja, Srbi ce podici zidove na putevima koje se nalaze na granicama izmedju entiteta, izjavio je organizator protesta Srdjan Knezevic

Zid od vreca sa peskom u znak
protesta: Put Sarajevo - Pale
FOTO: Rojters

Sarajevo, AFP. - U znak protesta zbog nedavnih hapsenja svojih sunarodnika u Sarajevu, bosanski Srbi su juce blokirali dva puta na podrucju glavnog grada Bosne i Herecegovine.

Grupa od dvadesetak Srba oko podneva je postavila vrece sa peskom na put izmedju Sarajeva i Pala, ostavljajuci malo prostora za vozila koja su sporo prolazila. “Ovde smo dosli da bismo mirno protestovali", izjavio je jedan 33-godisnji bosanski Srbin, koji je odbio da se predstavi, u blizini oklopnog vozila italijanskih pripadnika Sfora koji su nadgledali blokadu puta. Ukoliko dodje do novih hapsenja, Srbi ce podici zidove na putevima koji se nalaze na granicama izmedju bosanskih entiteta, izjavio je za AFP organizator protesta Srdjan Knezevic.

Jos jedna blokada puta, organizovana od strane manje grupe Srba, primecena je u sarajevskom pregradju Dobrinja, a ucesnici protesta kazu da je blokiran i jedan put u oblasti Gorazda, 50 kilometara jugoistocno od Sarajeva. Ostali kljucni putevi u Sarajevu su slobodni. Portparol Sfora i medjunarodnih policijskih snaga (IPTF) Luj Garno izjavio je da nisu primeceni nikakvi incidenti na blokadama, koje su u utorak uvece najavljene na televiziji bosanskih Srba. “To je pitanje koje treba da rese civilne vlasti", rekao je Garno.

Proteklih nedelja policija je u Sarajevu uhapsila nekoliko bosanskih Srba koji optuzenih za navodne ratne zlocine. Nijedan od njih ne nalazi se na spisku osumnjicenih Haskog tribunala, a neki su posle hapsenja pusteni. Srbi strahuju da je cilj hapsenja da se oni odvrate od povratka u Sarajevo, u kojem od zavrsetka bosanskog rata dominira muslimansko stanovnistvo. Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic nedavno je izjavila da hapsenja Srba dovode u “krizu" obecanja o slobodi kretanja koja je predvidjena Dejtonskim sporazumom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /