cetvrtak, 9. april 1998.

DR MISA MILOSEVIC, GENERALNI SEKRETAR SVETSKE SRPSKE ZAJEDNICE

Dupla pedagogija srpske dijaspore

Nakon loseg iskustva sa sudbinom humanitarne i finansijske pomoci matici, SSZ nastavlja da “objasnjava" istinu o Srbiji svojim planetarnim manifestacijama u gradovima sirom sveta

U borbi za “istinu o Srbiji" u prvim redovima ponovo ce se naci patriote. Najava je vec stigla sa drzavne televizije na kojoj je, izmedju ostalog, objavljen i apel za “planetarnu manifestaciju Srba" svim srpskim i jugoslovenskim udruzenjima u svetu, koju po sesti put organizuje Svetska srpska zajednica (SSZ):

“Dramaticna zbivanja na Kosovu, izazvana teroristickim akcijama dela albanske manjine koja zivi na svetoj srpskoj zemlji i koja nastoji da se otcepi, poziva nas, Srbe sirom sveta, da izrazimo nasu podrsku celovitoj Srbiji. Svetska srpska zajednica poziva sve patriotske organizacije sirom sveta da organizuju: masovne manifestacije 4.ili 5. aprila 1998. godine, pod geslom ’Kosovo je Srbija’ (...)".

Generalni sekretar SSZ dr Mihailo Misa Milosevic, u razgovoru za “Nasu Borbu" podseca da je ova nevladina organizacija, sa sedistem u Zenevi, sa 1.000 udruzenja i sa poverenicima u svakom vaznijem gradu u drzavama sirom sveta gde Srbi zive, koristila svoje planetarno prisustvo na ovaj nacin i ranije - pogotovo za vreme borbe Srba u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Jedan od savetnika, ali ne vise i clan Saveta (“jer je otisao na politicke funkcije"), je Dobrica Cosic, potpredsednici su akademici Dejan Medakovic i Antonije Isakovic. Gospodin Misa Milosevic u vezi sa SSZ spominje i Vasilija Krestica, a za knjizevnika Matiju Beckovica koristi proslo vreme - “bio je aktivan, vise nije". Branu Crncevica pominje u vezi sa 4,5 miliona nemackih maraka, nestalih bez traga...

Nakon loseg iskustva sa humanitarnom i finansijskom pomoci matici, koja je, kako nas sagovornik kaze, za vreme sankcija narodu drzala glavu iznad vode, te aktivnosti su prestale, a o tome da li je SSZ najaktivnija kada su u pitanju krizni momenti i reaguje javnom manifestacijom protesta, pa se moze reci da je SSZ zadovoljna, recimo, pravima koje u ovom trenutku imaju izbeglice u Jugoslaviji, nakon napomene “vidim da ne znate kako funkcionise SSZ", Milosevic kaze:

- Ovo su trenuci kada su mediji fokusirani na nas. Mi od 1990. godine radimo u tisini ono sto patriote iz sveta treba da rade prema nama napolju i prema Srbima u otadzbini. Mi ne zivimo od slave, kako sto to ovde uglavnom cine institucije koje se dodvoravaju javnom mnenju putem medija. Boze sacuvaj. To sto radimo sada, nije nista izuzetno, vec je to tehnika koju smo vec vise puta koristili. Pravimo lokalni pritisak, negde uspesnije, negde manje uspesno, u svakom slucaju, najuspesnije u Svajcarskoj, koja je dala samo jednu deklaraciju protiv Srba, 1991. godine, i vise nikad, sto je posledica kapaciteta pritiska koji smo mi imali na Bern da se ne mesa.

- Sada je nase bice ponovo ugrozeno, a s obzirom da je u pitanju Kosmet, daleko je vise emocija kod nas nego kod vas, jer ste vi suoceni sa svakodnevnim problemima, ovde je narod iscrpljen. Tesko dozivljavamo problem Kosova. Zato zelimo - nastavlja Milosevic - da pokazemo da smo duboko solidarni sa vama, u ovom slucaju kad je u pitanju Kosovo, a istovremeno skrecemo paznju svim nasim administracijama u drzavama u kojima zivimo da moraju da racunaju sa nama u trenutku kada zauzimaju stavove po pitanju Kosova na medjunarodnim forumima. To je dupla pedagogija koju sprovodimo na tim manifestacijama. Svakodnevni rad ove organizacije Srba u svetu, a u saradnji sa “umnim glavama ovde, koje definisu prioritete", podrazumeva i aktivno ucesce SSZ u radu Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Zenevi, gde ima status konsultanta. Isti status SSZ ima i pred Evropskim parlamentom u Strazburu i u Hagu.

Kako ce SSZ “objasniti" istinu o Srbiji? Milosevic kaze da su jos 1990. godine “konstatovali svoju naivnost":

- Postoji famozna premisa, koju vlast cesto pominje, a to je da ce istina pobediti, a mislili smo i da je dovoljno samo da im se objasni, pa, kad oni shvate, onda ce se desiti onako kako mi zelimo. Ja, koji sam poceo pregovore u ime RSK sa lordom Karingtonom, imao sam osecaj da je dovoljno da podsetim na svoju licnu tragediju, s obzirom da sam dete rodjeno u Bijeljini, kome su ustase ubile dedu, oca, i sve musko u familiji. To nije povezano sa tim, postoji nasa istina, koja je za nas prava istina i postoji njihova istina, koja nema veze sa objektivnom istinom.

Na kraju, Milosevic porucuje da “nase osnovne vrednosti nisu kako poginuti na bojnom polju - to pripada 19. veku":

- Ono sto nas ceka sada, sutra, to su moderna vremena, Evropa bez granica, gde su granice samo kulturne granice. U tom smislu, moramo se okrenuti saradnji sa drugim narodima.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /