cetvrtak, 9. april 1998.

DR RADOVAN RADINOVIC, ANALITICAR U CENTRU ZA VOJNOSTRATEGIJSKA ISTRAZIVANJA PRI EKONOMSKOM INSTITUTU U BEOGRADU O SUKOBIMA NA KOSOVU

Oruzje za “OVK" stize sa svih strana

“Interes Srbije je da se sto pre nadje politicko resenje za problem na Kosovu i Metohiji", ocenjuje za nas list general u penziji dr Radovan Radinovic. Do odlaska u penziju, po nekim ocenama, dr Radinovic je bio jedan od “najjacih" oficira Generalstaba Vojske Jugoslavije (ciji je nacelnik tada bio general Zivota Panic). Danas je Radinovic analiticar u Institutu za geopoliticke studije i u Centru za vojnostrategijska istrazivanja pri Ekonomskom institutu u Beogradu.

Sta je po vasim saznanjima i procenama tzv. Oslobodilacka vojska Kosova?

- To je klasicna teroristicka organizacija, koja po mom sudu nema veliki broj aktivnih clanova. Ali kako se pojavljuje, da tako kazem, u jednoj krajnje kriznoj sredini nastoji da se prikaze kao navodni gerilski pokret i postoji opasnost da vrlo brzo zadobije popularnost, a uz to i medjunarodnu podrsku. Opasno je sto sadrzi, dobija jednu, islamisticku crtu koja je element dodatne homogenizacije i jacanja.

Kakva je njena vojna snaga, naoruzanje ?

- Ona poseduje pesadijsko naoruzanje, sa nesto lakih protivoklopnih sredstava. Medjutim to jos nije respektabilna vojna sila za neke vece obracune. Na zalost njene mogucnosti za nanosenje gubitaka policiji i stanovnistvu koje ispoljava lojalnost prema drzavi Srbiji nisu male. A narocito za sabotaze, diverzije.

Je li to oruzje koje je prebaceno iz Albanije?

- Postoji mogucnost da dolazi sa raznih strana. Na prostoru prethodne Jugoslavije ima oruzja koliko hocete kao i mogucnosti da se iz raznih izvora krijumcari. Iz Albanije, preko Makedonije, preko Sandzaka, odnosno Raske oblasti, iz Bosne i Hercegovine, preko Jadrana, sa Zapada. To nije uopste problem i za tu vrstu sukoba - teroristickog, odnosno najnizeg intenziteta, i tu vrstu ugrozavanja ustavnog poretka - oruzja uvek ima dosta.

MUP Srbije navodi da je iz Albanije preneto puno oruzja, a Vojska suprotno?

- Nema razloga da ne verujemo da je dosta oruzja preneto preko granice.

Da li “OVK" uopste odgovara ratni sukob?

- Takozvana oslobodilacka vojska Kosova nije sposobna za ratni sukob, ni brojcano ni naoruzanjem, nema sistema komandovanja za uredjenu vojsku. To nije vojska, vec organizacija za izvodjenje teroristickih akcija. Mislim da nece biti masovne oruzane pobune Albanaca koja bi podrazumevala rat bez direktnog podsticanja iz medjunarodnih centara moci.

U slucaju rata, medjunarodna zajednica bi sigurno odmah internacionalizovala sukob i to na najvisem rangu, bojim se cak i do nivoa vojne intervencije, odnosno do kaznjavanja Srbije zbog sukoba. Vojska se apsolutno distancira od ovog sukoba. I dobro je da se tako radi sve dok situacija moze da se drzi pod kontrolom snagom drugih drzavnih institucija. Onog trenutka kad se vojska umesa to fakticni znaci rat.

Ja ga ne ocekujem, ali se bojim da ce medjunarodna zajednica, instrumentalizujuci terorizam na Kosovu, podgrejati sukob koji bi dobio takve razmere, uz svu medijsku halabuku koja se inace dize u svetu, da ona intervenise i namece resenje po meri njenih strateskih interesa.

Gde je izlaz?

- Nas vitalni interes je da idemo na dijalog, a to podrazumeva ozbiljnu drzavnu strategiju i platformu, a ne ovo igranje zmurke kao sto to mi radimo.

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /