cetvrtak, 9. april 1998.

Pisma

OVAJ REFERENDUM NE SME DA USPE

On bezocno laze

Njegovo pismo formalnom predsedniku Srbije nije ni najpodmuklije, ni najuzasnije sto je do sada uradio, ali bi moglo u daljem toku nase nesrece da rezultira konacnom katastrofom.

A moralo bi (pismo), dok ne dodje do potpune propasti, da mu bude poslednja "drzavnicka mudrost". "Poznato je (pise On) da SMO odbili strano mesanje". MI! Bez trunke stida, kao i obicno, svoju unapred donetu odluku hoce da podmetne nama. Sada, posto ne sme vise svetu da kaze svoje tvrdoglavo NE, to po njegovoj mracnoj zamisli treba da kazemo mi.

Time navodno ostvaruje sustinu suvereniteta zemlje a misli, naravno, na ocuvanje svoje beskrajne tiranije i pljacke.

Dalje sugerise On: "To je agresivno", a mi ne pamtimo tako beskrupuloznu agresiju kojom i dalje resava sve cega se dohvati.

Da li iko normalan moze da shvati da On pise o nametanju sa strane "kako cemo da zivimo (ovo je valjda zivot?) cak i vise - kako cemo da mislimo". A On, njegovi ljigavi poltroni, njegova RTS, njegova zena ogavno godinama lazu pokusavajuci da nas uvere da su njihove "misli" ono sto treba i mi da mislimo i da su nam bas oni smislili najbolji nacin zivota.

Dalje pise o "cinizmu" kao i "da smatra da SMO vodili narodnu politiku, a ne licnu". Nista on ne smatra. On opet bezocno laze a i poceo je sebi da persira. Nisu mu dovoljne stotine hiljada NJEGOVIH zrtava: ubijenih, osakacenih, rasteranih, dusevno stradalih i opljackanih. To je po njegovom smatranju "narodna politika".

Na referendumu (mu) se MORA odgovoriti sa "DA" jer:

- i da dobije zeljeno NE, nije sposoban, sve i da hoce, da uradi nesto civilizovano i korisno.

- i da bi bio sprecen da nasim Ne (koje ce da mu prebrojava D. Jankovic, aktuelni ministar pravde) mase pred celim svetom i opet od nas napravi idiote.

Taj referendum ne sme da im uspe. Moramo da se spasemo ove divlje tiranije.

On nema nasu podrsku za svoj opasni nagon.

B. D.

Beograd

POSLANICA (NE)NARODNOG PREDSEDNIKA ILI

Rekvijem za Srbiju

Taman sam pomislio da predsendik SRJ opet pravi pauzu u obracanju naciji, kad ono iznenadjenje! U pismu upucenom Milanu Milutinovicu i predsednicima Vlade i Skupstine Srbije, kao i javnosti, navodi se da je politika koju on sprovodi svih ovih nesretnih godina narodna a ne njegova licna ili, ne daj boze, partijska. Stoga, treba narod da odluci da li je prihvatljivo da u pregovorima srpske i albanske strane o Kosovu ucestvuje i treca, posrednicka strana. Po ko zna koji put, gospodin bi da na onaj svet povuce koji milion Srba i jos po kojeg naroda. Setio se covek da skine breme svoje odgovornosti s vrata, raspisujuci referendum (ah, ta demokratija), na kome bi se narod izjasnio da li je za to da za situaciju u kojoj se nalazimo, treba da bude odgovoran Slobodan Milosevic ili da se malo krivice prebaci na narod. Deset punih godina nas Sloba vodio je narodnu politiku, a da to populus nije znao. Kako bi znao kad ga niko nije ni pitao?! Ipak, delikatna situacija naterala je vrlog drzavnika da potvrdi "da i mi volimo njega?"

Ocigledno je da je uvodjenje sankcija Jugoslaviji vec gotova stvar i da pored "poslovicno raspolozenih radikala" jos neko treba da ponese breme odgovornosti. Ukoliko se na referendumu izjasnimo za posredovanje, za predaju Kosova Albancima, pored nesumnjive odgovornosti predhodne generacije komunistickih funkcionera, niko nece moci okriviti Milosevica, vec ceo srpski narod. Ukoliko, pak, odbije posredovanje, narod ce produkovati identican ishod ali uz duze "krvarenje". Kako god da bude, narod je po ko zna koji put nasamaren, a Sloba ostaje "vazan faktor".

Ocigledno je da prosecan Srbin za sebe moze da kaze jedino: "Nisam lep, al sam glup". Neko ce reci: "Nije ceo narod glup, samo je neinformisan". Naravno, kad je u pitanju urodjena glupost informacija ne pomaze mnogo, ali kad je u pitanju "stecena", informisanost je, pored nekoliko drugih faktora, od krucijalnog znacaja. Voleo bih da me pametan narod razuveri i ne prihvati podvalu zvanu "referendum za ili protiv posredovanja", koji predstavlja svojevrsni "Rekvijem za Srbiju" sto i nije ono najgore, jer potom sledi "Kanon u D-molu", ali ne od Pecalbela. Ko malo poznaje engleski jezik shvatice.

Vladimir Asanin,

Beograd

MILOSEVICEVA POLITIKA GUBI KREDIBILITET

Bezimo s "Titanika"

Svojevremeno je neki Pirocanac, trgovac po zanimanju, sagradivsi kucu ostavio na jednom od ulaza gredu nize nego je to bilo potrebno. S obzirom da je imao dovoljno para da sve izvede kako treba, pitali ga sugradjani zasto je uradio tako. "Kad kod mene dolazi cak i najvidjeniji Turcin mora da se sagne pre nego sto udje. Ja pak mislim da mi se poklonio", odgovarao je Pirocanac. Nisam siguran da u Belom dvoru postoji takav ulaz, ali to bi bio jedini nacin da se i tamo neko pokloni. Kazem ovo zato sto ce na kraju svega ipak tusta i tma svetskih diplomata i politicara posetiti taj dvor kako bi zajedno s "nezaobilaznim faktorom" (naravno faktorom mira) nasli resenje za problem koji je izmakao kontroli. Upravo je stoga posredovanje stranog faktora u pregovore o resenju pitanja Kosmeta u principu nepostojeca dilema.

Mnogo je gorucih i bolnih pitanja i ranije bilo za ovu zemlju, kada niko nije pitao ni parlament(e), a kamoli narod. Bio je Z-4, bila je Krajina, bio je Dejton, bili su izbori 1996. godine. Upravo nakon njih, nasu zemlju je na licni poziv Slobodana Milosevica pohodio strani medijator da samo konstatuje ono o cemu su i vrapci na grani cavrljali: da su izbori pokradeni od strane vladajuceg rezima. Za ono oko cega se i u manje civilizovanim (da li!?) zemljama niko ne spori, nama je trebalo strano posredovanje. Za potpisivanje Sporazuma o skolstvu treca strana je bio Monsinjor Palja, stranac cini mi se, uz to i katolicki velikodostojnik (osvedoceni neprijatelj Srba, sto bi rekli dezurni patrioti).

Pravilo je u politickom i diplomatskom svetu da se prilikom pregovaranja to cini sa sebi istim ili slicnim u rangu. Koliko svi znamo, Slobodan Milosevic je Sporazum o normalizovanju skolstva na Kosmetu potpisao s dr Ibrahimom Rugovom. Nije li to, vrlo otvoreno, priznanje da je dr Rugova predstavnik (ili predsednik) druge strane.

Rezultati referenduma ovoga puta ce biti vrlo vesto iskorisceni za podrsku generalnoj politici jedne stranke pa cak i jednog coveka, a sve iz razloga opasnog gubljenja kredibiliteta iste te politike u poslednjih nekoliko godina. Ako je cilj dobijanje na vremenu ne verujem da ce trik upaliti, jer je vremena bilo vise nego dovoljno da se istakne jasna platforma za resenje problema Kosmeta i otpocne s pregovorima. Vremena nece biti i zato sto nedelju-dve pre odrzavanja referenduma istice rok Kontakt grupe za uspostavljanje dijaloga.

To sto Toma Nikolic iz radikala kaze "pa cik neka tada uvedu sankcije kada se narod izjasni protiv" - nije prepreka; zasto bi neko odustao od namere da na primer raskine dobre odnose s nekom porodicom, ako su osim oca i svi ostali poceli da se ponasaju isto. To ce biti razlog vise, samo sto onda tata nece osecati krivicu jer je prebacio na clanove porodice.

Srbija (i Jugoslavija) se nalaze na brodu koji je remontovan, tek toliko da pluta, i najmanji maestral ce od njega napraviti krhotinu, ili ga baciti na sprud odakle godinama nece imati ko da ga skine. Ali zato kapetan i clanovi (SPS) posade s delom putnika idu na santu leda i pouzdano je - razbice se. Ostalim putnicima preostaje ili da napustaju brod ili da putuju u susret zloj sudbini koja ih tamo ceka. Usput bi trebalo glasno i jasno pozvati kapetana i clanove posade da sto pre skrenu brod s opasnog kursa, a ako nece, apelovati na ostatak putnika da ne budu saucesnici u katastrofi.

Dragan Janjic,

Vranje

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /