cetvrtak, 9. april 1998.

Unapred izgubljena bitka

Svetlana Jovicic

Borisa Vukovic, savezni ministar za spoljnu trgovinu, nedavno je zapretio da se mora izvoziti, naplatiti ili umreti. Kako "pronalazak" nije doprineo povecanju izvoza, Savezna vlada je ponudila drugi patent za obezbedjenje deviznog priliva, pa je devalvirala dinar kako bi stimulisala izvoznike, ali je time i podgrejala inflaciju. Savezna i republicka vlada su pri tome racunale da ce sa podstaknutom inflacijom lako izaci na kraj, iako im sopstveno iskustvo u suzbijanju poskupljenja nije sasvim pozitivno. Steta od inflacije ce, po svemu sudeci, biti veca od koristi, jer kurs nije jedina rampa koja smeta izvozu.

Samo pre mesec dana kad je crni kurs marke eksplodirao, proizvodjaci su listom krenuli u korekcije cena, a vlada je post festum "pritisla" inspekcijskom kontrolom. Uspela je da obuzda samo proizvodjace nekoliko osnovnih zivotnih namirnica: hleba, mleka i mesa dok se s cenama ulja i secera jos bori isporukom ove robe iz robnih rezervi. Na ovako rovite cene, nestabilne i zbog ranije narusenog pariteta i katastrofalne politike cena, doliveno je poskupljenje benzina i devalvacija. Sada obe vlade, a priteklo im je i Ministarstvo za trgovinu u pomoc, prete iz svih, reklo bi se, praznih oruzja, proizvodjacima domace robe jer za uvoznu, to su precutno priznali, ne postoji carobna metoda u sprecavanju poskupljenja.

Mada je i najneobrazovanijim ekonomistima poznato da je obuzdavanje cena, pretnjama i malobrojnom inspekcijom, unapred izgubljena bitka, ne odustaje se od ponavljanja gresaka. To sto posebno agresivnoj u pretnjama Republickoj vladi polazi za rukom da delimicno odlozi poskupljenja, posledica je samo straha direktora da ce, u slucaju korekcije cena, izgubiti fotelje. Kad ta generacija "menadzera", pod uslovom da nema podmlatka, sidje s vlasti, iza sebe nece ostaviti preduzeca nego nemerljive gubitke koje niko nece kupiti, pa ni za dolar. Nije nepoznato da pekarska industrija grca u dugovima, da je stocarstvo zbog nakaradne politike kontrole cena unisteno, da mlekarska industrija sada trazi poskupljenje i do 50 odsto, i tako redom.

Mozda se moglo ocekivati da ce se ulaskom radikala u Vladu Srbije neko iz te stranke pozvati na ekonomske principe, ali Zoran Krasic, novi ministar za trgovinu, jos se nije oglasio, vec je iz njegovog kabineta stiglo saopstenje da gradjani ne treba da stvaraju zalihe jer su robni fondovi stabilni. Ako se misli na ulje i secer, krajnje je sramno vise pricati o ta dva artikla. Nadlezno ministarstvo nikako da objasni sta znaci neopravdano poskupljenje pa da privrednici nauce. Ravno otkricu Amerike je da su proizvodjaci, vec pre devalvacije, ugradili u cene novi zvanicni kurs. Obe vlade vec dve godine tvrde da su cene stabilne, pa izgleda da ni s pamcenjem nesto nije u redu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /