cetvrtak, 9. april 1998.

CRNOGORSKI PREDSEDNIK ZAVRSIO DVODNEVNU POSETU LONDONU

Djukanovic za autonomiju i demokratizaciju Kosova

Posle razgovora sa Robinom Kukom, Djukanovic izjavio da bi eventualno uvodjenje sankcija Jugoslaviji bilo neefikasno i da je zatrazio da Crna Gora bude izuzeta u slucaju njihovog uvodjenja

Za bezuslovni dijalog o Kosovu:
Robin Kuk i Milo Djukanovic
FOTO: Rojters

London, FoNet. - Crnogorski predsednik Milo Djukanovic pozvao je kasno preksinoc na davanje maksimalne autonomije i punu demokratizaciju Kosova, ali je odbacio ideju o davanju statusa republike srpskoj pokrajini. Kako prenosi AFP, Djukanovic je rekao da bi status Kosova kao republike unutar Jugoslavije, pored Crne Gore i ostatka Srbije, oziveo traume prouzrokovane secesijom Bosne, Hrvatske i Slovenije.

U susretu sa novinarima, na kraju svoje dvodnevne posete Londonu, crnogorski predsednik je istakao da bi takav potez bio vidjen kao prvi korak za eventualnu secesiju Kosova. On je, medjutim, pozvao na otvaranje bezuslovnog diijaloga o buducnosti Kosova izmedju albanske zajednice i Beograda sto je pre moguce pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice, posto dve strane nemaju poverenje jedna u drugu. Djukanovic je konferenciju za novinare odrzao nakon razgovora sa britanskim sefom diplomatije Robinom Kukom, kome je predstavio situaciju u Jugoslaviji i od njega zatrazio britansku i evropsku finansijsku podrsku. Crnogorski predsednik je ocenio da bi uvodjenje daljih medjunarodnih sankcija u cilju ubedjivanja Beograda da promeni svoju politiku bilo neefikasno, ali je trazio da Crna Gora bude izuzeta u slucaju njihovog uvodjenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /