cetvrtak, 9. april 1998.

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA U PRVA TRI MESECA

Deficit 587 miliona dolara

Smanjivanje jaza izazvano opadanjem uvoza za trecinu

Martovski rezultati razmene sa svetom potvrdjuju upozorenja strucnjaka da ce se smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita u ovoj godini uglavnom vrsiti na racun smanjivanja uvoza (sa svim negativnim posledicama po proizvodnju), a na takva kretanja ce narocito uticati devalvacija dinara. Izvoz je u martu bio vredan 205 miliona dolara, sto je 15,4 odsto vise nego u istom mesecu lane, ali je zato uvoz s vrednoscu od 307 miliona dolara bio cak za 30,7 odsto manji nego u proslogodisnjem martu. Prepolovljena prosecna mesecna vrednost spoljnotrgovinskog deficita u ovom mesecu prakticno je posledica redukcije uvoza.

Inace, u prva tri ovogodisnja meseca, ukupna vrednost jugoslovenskog izvoza bila je 564 miliona dolara, sto je za 14,5 odsto vise nego u istom razdoblju prosle godine, ali sto je istovremeno i upola manja stopa rasta od one koju je Vlada zacrtala za ovu godinu. Uvoz od 1,15 milijardi dolara, ostvaren u prva tri meseca, manji je medjutim za 1,4 odsto u odnosu na isti period lane, pri cemu narocito mart pokazuje da su se i pre devalvacije zaostrili problemi njegovog finansiranja. Prvo tromesecje jugoslovenska privreda je, dakle, zavrsila sa spoljnotrgovinskim deficitom od 587 miliona dolara.

Od ukupnog tromesecnog uvoza 662 miliona dolara je otislo za sirovine i repromaterijale, a 318 miliona dolara za uvoz robe siroke potrosnje. Prema anketama ekonomskih instituta privrednici sve cesce upozoravaju da je losa snabdevenost uvoznim repromaterijalima jedno od vaznih ogranicenja za rast njihove proizvodnje.

B. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /