cetvrtak, 9. april 1998.

NEZAVISNI SINDIKAT RADNIKA PTT SRBIJE O NOVIM CENAMA USLUGA OVOG PREDUZECA

Cene skacu, plate kasne

Sindikat smatra da od prodaje Telekoma nije bilo koristi ni za gradjane ni za preduzece. Po njihovim recima, u PTT se razmatra poskupljenje svih usluga od 60 do 70 procenata

Beograd. - Upozorivsi da PTT Srbije priprema novi cenovnik svojih usluga, Dragan Zafirovic, celnik Nezavisnog sindikata radnika ovog preduzeca, juce je novinarima rekao da je sindikat protiv uvecanja posto to preduzece vodi u ekonomski - sunovrat.

- Istina je da su cene telefonskih impulsa na evropskom nivou, dok su cene pisama i paketa preniske. Sindikat ne podrzava povecanje cena, jer ih plate zaposlenih u PTT sistemu ne prate. One prosecno iznose 1.400 do 1.500 dinara, a u njih se ne ukljucje ni dinar od dobiti koju preduzece ostvaruje. To sto zaposleni primaju i to sa zakasnjenjem, samo su akontacije na zarade, posto prema kolektivnom ugovoru, u plate mora biti ukljucen i deo iz dobiti preduzeca. Jos od 1990. godine zaposleni nisu dobili ni dinara od dobiti, a prema nasoj racunici, samo po osnovu zavrsnog racuna za 1996. i sestomesecnog obracuna poslovanja za proteklu godinu, svakom od preko 30.000 radnika PTT duguje oko 6.000 DEM, rekao je Zafirovic.

Prema objasnjenju sindikalista, u PTT se operise sa novim cenama telefonskih impulsa i drugih postanskih usluga za oko 60 do 70 odsto, ali kako su naglasili, sve je jos obavijeno velom tajni i “dobro sakriveno od Nezavisnog sindikata." Novinarima je juce receno da je PTT uveo i neke nove usluge, poput onih za slanje poslovnog pisma i poslovnog paketa, ali je i upozoreno da je rec o prevari da se radi o novim uslugama.

- Te usluge su i ranije postojale, a pored toga 8,8 dinara vredan poslovni paket i 1,1 dinar vredno poslovno pismo, sto je preskupo, nista ne znaci za gradjane, posto ne stizu kao redovni paketi i pisma i ne stizu za 24 casa. Hitne dostave nema, jer za taj posao nemamo ni posebnu sluzbu, ali zato postoje ove nove visoke cene, rekao je Zafirovic.

Sindikalisti su juce upozorili i da su bili protiv prodaje dela PTT sistema, sada Telekoma Srbije a. d. na nacin kako je to ucinjeno. Prema njihovoj oceni od te prodaje nije nista dobio ni Telekom, a koristi nisu imali ni gradjani.

- Sve sto se dogadja je da postanski saobracaj srlja u gubitke, mada postoje projekti nasih strucnjaka za njegov opstanak, bolju organizaciju i dobar rad. Prica se da u Telekomu ima 5.000 prekobrojnih radnika. Ima ih 6.500, ali svi oni mogu biti uposleni, uprkos cinjenici da su listom uposljavani po partijskoj i rodbinskoj liniji. Sa pravom organizacijom oni bi mogli da rade, ali to se ne desava, upozorila je Vesna Stanic iz Nezavisnog sidnikata Telekoma.

Na kraju, sindikalci su naglasili da je, od nedavno, cena uvodjenja telefona uvecana sa 4.500 na 6.000 dinara, ali da to nije ozvaniceno. Istovremeno, po sindikalcima, gradjani nemaju kome da se zale, pa su novinare upoznali da ima slucajeva da i posle visemesecnog iskljucenja telefona, ponekom stigne astronomski racun i iznad 800 dinara.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /