cetvrtak, 9. april 1998.

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV DIREKTORKE MB BANKE U NISU

“Nini" na kamatama zaradio 15 miliona dolara

Direktor banke Miroslava Mrdakovic optuzena da je obracunavala uvecane kamate na orocene depozite PP “Nini". Na prvom saslusanju Mrdakovic negirala sve optuzbe

Nis. - Nakon pokretanja istrage protiv direktorke “Srpske komercijalne banke" Radmile Jovanovic i vlasnika Privatnog preduzeca “Nini" Jovice Stefanovica istrazni sudija niskog Okruznog suda Miloje Micic pokrenuo je novu istragu opet protiv Stefanovica za saucesnistvo, s kojim se ovog puta u drustvu nasla i direktorka MB Banke Miroslava Mrdakovic koja se tereti za krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja i prekoracenja ovlascenja.

U resenju o pokretanju istrage se navodi da je Mrdakovicka zajedno sa Stefanovicem, koji je ujedno i predsednik Skupstine MB banke, omogucila sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist od 15.149.300 dinara.Takvim transkacijama ostecena je banke i ostali akcionari, a novac je zavrsavao na racunu PP “Nini". Direktorka banke je preko nadleznih sluzbi obracunavala uvecane kamate na orocene depozite po vidjenju PP “Nini" ciji je vlasnik i predsednik Skupstine banke potpisivao naloge za takve transkacije. Svi poslovi su se odvijali samo na papiru bez ikakvih ulaganja i placanja od strane PP “Nini". Istraga ce utvrditi i da li je zaista uplacena cifra od 6.297.267 dinara koja je proknjizena pocetkom prosle godine s kamatom od 16,14 odsto.

Istrazni sudija je rekao niskim novinarima da je na prvom saslusanju Mrdakovic negirala sve optuzbe. Prema njenim recima svi nalozi i resenja su prolazili kroz reviziju i kontrolu sto odbacuje mogucnost da je radila protiv ostalih akcionara. Ona je rekla da cifra od 15,14 miliona dinara za koliko je u istrazi utvrdjeno da je ostetila banku, tek nesto manja od celokupnog kapitala MB banke i da je samim tim nemogice da se toliki novac “odlije iz banke".

Da je posao s kamatama bila specijalnost rukovodstva MB banke govorio je na prvom susretu s niskim novinarima i v.d. direktora DIN Zoran Arandjelovic koji se pozalio da jedino sa MB bankom nisu reprogramirani dugovi jer su ugovori sklopljeni s tom bankom “stetni po DIN" i da je osnovni dug DIN prema MB banci za godinu dana zbog dnevne kamate od 0,5 odsto uvecan pet puta.

Pred istraznim sudijom se nije pojavio i drugi optuzeni Stefanovic koji se vec nekoliko meseci nalazi van zemlje. On je u vreme kada je uhapsen direktor Duvanske industrije Nis (DIN) Smiljko Kostic napustio zemlju i prema poslednjim informacijama pribeziste je nasao u Skoplju.

“Nije tacno da sam u Makedoniji potrazio pribeziste nakon obelodanjivanja afere oko Duvanske industrije Nis. U Makedoniju sam usao sasvim legalno na granicnom prelazu Tabanovci 10. februara ove godine. Da je to tacno moze se proveriti u mojoj putnoj ispravi i u kartonu koji se uobicajeno popunjava na granicnom prelazu", izjavio je Stefanovic krajem ferbuara skopskom nedeljniku “Puls". Mediji su tada objavili da se nakon hapsenja Kostica istraga oko partnerstva Stefanovica u biznisu s Kosticem stoji u mestu, jer je gazda “Nini" kao kljucni svedok nedostupan srpskim istraznim organima. Stefanovic je dugogodisnji znacajan biznis-partner nizu makedonskih preduzeca, od onih iz metalske oblasti, preko trgovine s lekovima, pa do njegovog “specijaliteta" - duvana i tehnike.

Makedonski mediji su nakon objavljivanja informacije da niska policija traga za Stefanovicem pisali da se “stice utisak da neki krugovi u Skoplju cuvaju Stefanovica kao kap vode na dlanu".

“U tim krugovima je i ’siva eminencija’ jednog makedonskog duvanskog giganta i prvi covek makedonske najvece firme u prometu s lekovima - bivsi visoki vladin funkcioner koji u svojim rukama drzi trgovinu s jugoslovenskom psenicom", pisao je makedonski nedeljnik “Puls" navodi list.

Stefanovic je tada izjavio da ce u Makedoniji ostati jos nekoliko dana, a da ce posle otici. “Nije tacno da moji prijatelji ne mogu da dodju do mene. Oni s kojima treba da komuniciram i da se poslovno ili privatno sretnem, znaju gde da me potraze i kako da me pronadju", rekao je Stefanovic.

Z. Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /