cetvrtak, 9. april 1998.

POVODOM HAPSENJA MLADENA RADICA I MIROSLAVA KVOCKE

Solana: Upozorenje ostalim beguncima od pravde

Vojnici Sfora uhapsili su juce dvojicu bosanskih Srba, optuzenih za ratne zlocine, Mladena Radica i Miroslava Kvocku, saopstio je sinoc Stejt department

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

U sinocnom saopstenju povodom hapsenja Miroslava Kvocke i Mladena Radica Havijer Solana navodi da je operacija preduzeta u skladu sa mandatom koji je Snagama za stabilizaciju (Sfor) poveren od strane Saveta NATO, a na osnovu ovlascenja iz relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Solana najavljuje da ce Sfor nastaviti da "cvrsto i nepristrasno" ostvaruje taj mandat, te da "nece tolerisati da se bilo koja od strana ponasa suprotno Mirovnom sporazumu".

Konacno, Solanina ocito najdraza poruka jeste da akcija Sfora treba da posluzi kao "jos jedno upozorenje svim optuzenima za ratne zlocine, koji su jos u bekstvu, da ce i oni biti privedeni medjunarodnoj pravdi". Uz to, strane potpisnice Dejtonskih sporazuma se podsecaju da "moraju u celosti ispunjavati svoju obavezu predaje optuzenih haskom Tribunalu".

Kao i u prethodnoj izjavi, povodom hapsenja "srpskog Adolfa" Gorana Jelisica, Solana i u sinocnom saopstenju navodi da ga je vrhovni komandant saveznickih snaga u Evropi, kao glavni zapovednik Sfora, sve vreme informisao o toku i ishodu operacije hapsenja Kvocke i Radica, te trupama i njihovim zapovednicima odaje priznanje na "hrabrosti, profesionalnosti i odlucnosti" ispoljenim u akciji koja ce, kako zakljucuje, "doprineti produzenoj konsolidaciji mira u Bosni i Hercegovini".

Miroslav Kvocka i Mladen Radic su, inace, optuzeni 13. februara 1995. u optuznici protiv "devetnaestorice iz Omarske", jednog od najozloglasenjih bosanskih logora, koji je 1992. ustanovljen u okolini Prijedora. Prvooptuzeni sa te optuznice je Zeljko Meakic, komandant logora, jedan od sestorice dosad optuzenih za najtezi, vrhunski zlocin genocida. Miroslav Kvocka je bio njegov zamenik, a optuznica mu pripisuje komandnu odgovornost za zlocine pocinjene u logoru (jer je za njih "znao ili mogao da zna... a nije ih sprecio ili njihove pocinioce kaznio"). Mladen Radic, zvani "Krkan", je bio jedan od zapovednika strazarskih sprema, a pored komandne odgovornosti za zlocine vojnika koji su mu bili potcinjeni, pripisuje mu se visestruko silovanje zrtve koja je u optuznici oznacena kao "svedok A".

Hapsenjem i transferom u Hag Kvocke i Radica popunjena je Pritvorska jedinica Tribunala, koja ima samo 24 jednokrevetne celije, dok je ukupan broj uhapsenih trenutno 25. U Tribunalu su, medjutim, jos pre mesec dana saopstili da niko od optuzenih koji su jos na slobodi, tj. u bekstvu, ne treba da strahuje da za njega nece biti mesta, buduci da su na vreme preduzete mere da se prosire zatvorski kapaciteti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /