cetvrtak, 9. april 1998.

NA JUCERASNJOJ SEDNICI SKUPSTINE GRADA KRAGUJEVCA

Odbornici odbili da pozovu Kragujevcane na referendum o Kosovu

Nije prihvacena ni deklaracija odbornickog kluba SPS kojom se trazi da gradska skupstina podrzi inicijativu predsednika SRJ za raspisivanje referenduma o Kosovu.

Kragujevac. - Voljom odbornicke vecine Skupstina grada Kragujevca odbila je, na jucerasnjoj sednici, predlog potpredsednika Vlade Srbije i jedinog odbornika SRS u lokalnom parlamentu Tomislava Nikolica da gradska Skupstina pozove zitelje centra Sumadije da izadju na predstojeci referendum o Kosovu. Istovremeno, vecina odbornika nije prihvatila ni deklaraciju odbornickog kluba SPS kojom je, izmedju ostalog, zatrazeno da kragujevacka gradska Skupstina da podrsku inicijativi predsednika SRJ Slobodana Milosevica za raspisivanje referenduma o Kosovu.

- Nije mi jasno zasto niste pozvali gradjane Kragujevca da izadju na referendum. Cudi me da to nisu uradili i odbornici SPO - prokomentarisao je Tomislav Nikolic odbijanje odbornika da prihvate njegov predlog. Nikolic je, inace, u kragujevackoj Skupstini u vise navrata pokusao da drzi lekcije o demokratiji, sto je izazivalo prave salve smeha, kako medju odbornicima, tako i medju brojnim posmatracima koji su s galerije pratili sednicu lokalnog parlamenta za koju je - zbog inicijative socijalista o izglasavanju nepoverenja gradskoj vladi - vladalo veliko interesovanje.

Replicirajuci tokom sednice Tomislavu Nikolicu i jos nekim poslanicima SRS koji su bili u sali, gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic je juce zamolio "gospodu radikale da nas ne brane kao sto su nas branili u Krajini". Socijalistima je porucio da ne brane vise svog vodju. "Nemojmo mnogo da pricamo o Kosovu. Za to treba da se dobro pripremimo, ali i da biramo prave reci", smatra Stevanovic.

U delu jucerasnje sednice Skupstine grada posvecene izvestaju o radu fondova i javnih preduzeca koji su pod ingerencijom lokalne vlasti celnici Kragujevca i odbornici "Zajedno" tvrdili su, reklo bi se prilicno argumentovano, da je Kragujevac kaznjen i blokiran od republickih vlasti zbog toga sto je opozicioni grad.

Z. Radovanovic

Prezivela gradska vlada

Kragujevacka gradska vlada prezivela je jucerasnje glasanje o (ne)poverenju. Za razresenje clanova vlade (pojedinacno) glasalo je (tajno) 22 ili 23 odbornika SPS. Odbornici "Zajedno" su zbog ocene da je sama inicijativa o izglasavanju nepoverenja vladi - neozbiljna, odbili da se o njoj izjasnjavaju. Neposredno pre pocetka glasanja ostavku na mesto u gradskoj vlasti podneo je zemljoradnik Milovan Mijailovic koji smatra da je ovdasnja vlast mogla da ucini vise za selo i poljoprivredu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /