cetvrtak, 9. april 1998.

KOALICIJA "VOJVODINA" DEMANTUJE GENERALSTAB VOJSKE JUGOSLAVIJE

Zasto su iz Vojvodine povuceni strateski vojni efekti

Pancevo. - "Veoma postujemo zelju Generalstaba Vojske Jugoslavije da pokusa da otkloni veliku zabrinutost gradjana Vojvodine zbog slabe odbrane njene teritorije. Neuspesnim demantijem tvrdnje narodnog poslanika, dr Dragana Veselinova, da su zbog Dejtonskog sporazuma prepolovljeni vojni efektivi nase armije, a da je Vojvodina ostala bez odbrane, sumnje u odbrambene sposobnosti nase vojske i strah Vojvodjana za svoju sigurnost su se jos povecale", kaze se u jucerasnjem saopstenju Koalicije "Vojvodina", koju zastupa dr Dragan Veselinov.

Generalstab nije objasnio, navodi se dalje, zasto je iz Panceva povucena citava oklopna brigada, koja je do Dejtona bila garancija odbrane ovog najjaceg industrijskog centra Vojvodine a nije objasnjeno i zasto su povuceni i drugi vojni efektivi. Vojvodjani izdvajaju po glavi stanovnika najvise novca za vojni budzet, a Vojska je, odnoseci kapital i sigurnost, preselila strateske efektive na teritoriju Srbije.

Generalstab nema razloga, saopstavaju iz ove Koalicije, da stiti losu vojnu politiku drzavnog vrha, koji je u Dejtonu potpisao bez znanja i odobrenja naroda da se uniste brojni avioni, tenkovi, topovi i druga borbena sredstva. Krivicom drzavnog vrha, konstatuje se u saopstenju, oficiri mesecima ne primaju plate, a sam Generalstab duguje novac nasoj privredi za njene redovne isporuke hrane i opreme.

"Dajemo punu podrsku naporima Generalstaba da, u krajnje nezavidnoj ekonomskoj situaciji u nasoj zemlji, ocuva borbenu sposobnost Vojske Jugoslavije, ali zahtevamo da se Vojvodini vrati njeno naoruzanje i da Vojvodjani, ne cekajuci pomoc svoje brace, budu prvi koji ce braniti svoju zemlju", zakljucuje se u saopstenju.

M. Mihajlov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /