petak, 10. april 1998.

STAV ZVANICNE MOSKVE O IZJASNJAVANJU GRADJANA U SRBIJI

Referendum koci resavanje konflikta na Kosovu

I samo referendumsko pitanje nekorektno je formulisano, jer se ne radi o stranom posredovanju, vec o pruzanju usluga dobre volje ciji je jedini smisao sto skoriji pocetak srpsko-albanskog dijaloga - izjavio predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije

Moskva, FoNet. - Zvanicna Rusija ocenjuje da problem stvoren posle inicijative jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica i odluke Skupstine Srbije da sprovede referendum o tzv stranom (ne)posrednovanju u resavanju problema na Kosovu "nije nimalo jednostavan".

Naravno, sprovodjenje referenduma suvereno je pravo Srbije i njenih gradjana, izjavio je juce predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije, ali je problem u tome sto pripreme referenduma prakticno koce nastojanja medjunarodne zajednice da pocne resavanje konflikta na Kosovu.

Odgovorajuci na pitanje dopisnika FoNeta, na redovnoj konferenciji za domace i strane novinare, zamenik direktora departmana za informisanje i stampu Valerij Nesteruskin je posebno ukazao da je i "samo referendumsko pitanje nekorektno formulisano".

"Mi ponovo isticemo da se ne radi o stranom posredovanju, koje se prikazuje kao mesanje spoljnih faktora, vec o pruzanju usluga dobre volje ciji je jedini smisao u tome da se postigne sto skoriji pocetak srpsko- albanskog dijaloga", rekao je Nesteruskin. On je naglasio da je to striktna formulacija iz odluka Kontakt grupe koje bi trebalo da se pridrzavaju obe zainteresovane strane, kao i predstavnici medjunarodne zajednice. "Mi ocenjujemo da bi Misija OEBS-a bila najbolji oblik ucesca medjunarodne zajednice u obezbedjivanju pocetka dijaloga, kao neophodnog uslova za resavanje kosovskog problema mirnim putem", istakao je ruski diplomata. Prema recima Nesteruskina, uopste se ne radi o internacionalizaciji problema Kosova, kako neki zele da predstave apel Kontakt grupe, jer niko ne preuzima ulogu glavnih aktera krize. "Ponavljamo da se jedino radi o tome da se obezbedi pocetak dijaloga izmedju predstavnika vlasti Srbije i kosovskih Albanaca", istakao je Nestersukin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /