petak, 10. april 1998.

KOMISIJA ZA SPROVODJENJE REFERENDUMA U SRBIJI UTVRDILA ROKOVE PREDIZBORNIH RADNJI

Izjasnjavanje na mestima kao i za predsednicke izbore

Glasacki listici bice stampani na srpskom i jezicima devet nacionalnih manjina na kojima ce gradjani iskazati svoju volju - "vazan drzavni posao od izuzetnog nacionalnog znacaja"

Rezultati za 24 casa: Nebojsa Rodic

Beograd. - Komisija za sprovodjenje republickog referenduma, na kojem ce se 23. aprila gradjani izjasnjavati da li prihvataju ucesce stranih predstavnika u resavanju kosovskog problema, utvrdila je sve rokove za izvrsenje izbornih radnji, koji, su, inace, poceli da teku u sredu, 8. aprila - izjavio je na jucerasnjoj, prvoj pres-konferenciji Komisije za sprovodjenje republickog referenduma njen sekretar Nebojsa Rodic. On je istakao da ce gradjani glasati na istim mestima kao i za predsednicke izbore u decembru '97. godine, te da ce referendum sprovoditi Komisija za sprovodjenje republickog referenduma, opstinske komisije i glasacki odbori.

Glasacki listic, oglas o sprovodjenju referenduma i druga prateca dokumenta bice stampani na srpskom i jezicima devet nacionalnih manjina, rekao je Rodic i dodao da je stampanje povereno "Sluzbenom glasniku", a celokupna obrada statistickih podataka Republickom zavodu za statistiku Srbije.

Rodic je napomenuo da referendum na kojem gradjani licno i tajno na glasackim listicima iskazuju svoju volju "shvatamo kao vazan drzavni posao od izuzetnog nacionalnog znacaja". Komisija ce, prema Rodicevim recima, insistirati na "doslednoj primeni Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi iz '94. godine. Rec je o modernom zakonu uskladjenom sa zakonodavnim resenjima u ovoj materiji koji postoje u Evropi, ali i tradiciji neposrednog izjasnjavanja koja dugo postoji u Srbiji". Na pitanje novinara koliko ce kostati sprovodjenje referenduma, Nebojsa Rodic je odgovorio da su prognoze o visini troskova koje se pojavljuju u medijima "apsurdne i neprimerene. Sigurno nece kostati kao sto pise u listu 'Blic' (3,5 miliona maraka), bice znatno manji. Javnost ce visinu troskova saznati kad se referendum okonca".

O. M.

Rokovi za izborne radnje

Biracki spiskovi do 15. aprila

Prema rokovniku koji je juce obelodanila Komisija za sprovodjenje republickog referenduma, gradjani ce do 9. aprila biti obavesteni da mogu izvrsiti uvid u biracki spisak. Do 14. aprila mogu podneti zahtev za upis, brisanje, izmene, dopune ili ispravke u birackom spisku.

Nadlezni organ zakljucuje biracki spisak 15. aprila i dostavlja izvode iz birackog spiska opstinskoj komisiji.

Opstinska komisija 16. aprila do 12 casova dostavlja republickoj komisiji podatke o ukupnom broju biraca upisanih u biracki spisak, a istog dana do 24 casa republicka komisija objavljuje ukupni broj biraca u Republici.

Do 20. aprila opstinska komisija, na osnovu odluke nadleznog suda, upisuje birace u spisak i utvrdjuje ukupan broj biraca u opstini.

Opstinske komisije obrazovace republicka Komisija za sprovodjenje referenduma do 12. aprila i imenovati njihove clanove, do 14. aprila opstinske komisije odredice glasacka mesta u opstini, a do 16. aprila opstinska komisija obrazovace glasacke odbore i imenovati njihove clanove i zamenike. Obavestenje biracima o adresi glasackog mesta i broju pod kojim su upisani u biracki spisak dostavice se do 20. aprila.

Zanimljivo da ce Komisija za sprovodjenje referenduma zvanicne rezultate glasanja, prema ovom rokovniku, objaviti dan posle referenduma, 24. aprila do 24 casa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /