petak, 10. april 1998.

U PRISTINI JUCE PROTESTOVALO NEKOLIKO DESETINA HILJADA KOSOVSKIH ALBANACA

Demonstracije bez incidenata

Policija blokirala glavnu ulicu, ali su se demonstranti sporednim ulicama ipak probili do platoa ispred zgrade bivse pokrajinske vlade. "Ne autonomija, vec nezavisnost", pisalo je na jednom od transparenata

Strogo kontrolisani protesti:
Kordoni policije juce su
blokirali centar Pristine

Pristina, Beta. - U centru Pristine juce oko 13 sati bez incidenata su zavrsene demonstracije nekoliko desetina hiljada kosovskih Albanaca, "Svenarodni protest" kosovskih Albanaca odrzan je pod motom "Za prekid nasilja i srpskog terora na Kosovu, i za nezavisnost Kosova". Protest je poceo u podne, i trajao je jedan sat. Organizatori protesta, 14 politickih partija i udruzenja Kosovskih Albanaca, najavili su da ce te demonstracije trajati pola sata. Prema procenama policije, na pristinske ulice izaslo je oko 30.000 demonstranata, dok organizatori tvrde da ih je bilo tri puta vise.

Policija je blokirala glavnu ulicu u Pristini, ali su demonstranti, sporednim ulicama, uspeli da dodju na plato ispred zgrade Vlade Srbije, bivse pokrajinske vlade. Demonstranti su se okupili i u drugim delovima Pristine. Na celu demonstranata bili su lideri politickih partija kosovskih Albanaca, a pojavili su se i predstavnici nezavisne Unije albanskih studenata koji su juce rekli da nece ucestvovati.

Demokratski savez Kosova (DSK) Ibrahima Rugove prvi put se pojavio kao glavni organizator demonstracija. Demonstranti su nosili transparente na albanskom jeziku "Nezavisno Kosovo", "Ne autonomija, vec nezavisnost", dok je na trensparentima na engleskom jeziku najcesca parola bila "Mir, sloboda, nezavisnost". Denmonstranti su nosili i albanske zastave i americku zastavu i uz podignuta dva prsta pevali su refren himne miru "Dajte sansu miru". Kosovski informativni centar, blizak DSK, saopstio je da je policija sprecila dolazak autobusa sa demontsrantima iz raznih delova Kosova u Pristinu.

Od danas svakodnevna okupljanja

Pristina, Beta. - Organizacioni odbor za proteste na nivou Kosova odlucio je juce posle podne da od danas gradjani Kosova svakodnevno budu prisutni na glavnim ulicama svih gradova na Kosovu. Clanovi tog Odbora, koji cine 13 albanskih politickih i nepolitickih subjekata na celu sa Demokratskim savezom Kosova, doneli su odluku o svakodnevnom okupljanju gradjana izmedju 12 i 12,30 casova. U tom saopstenju se navodi da je povod za takav poduhvat sto se “Kosovo i dalje drzi zatvoreno kao jedan od najvecih zatvora i time je prakticno pretvoreno u najveci zatvor na svetu gde se ne dopusta slobodno kretanje gradjana".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /