petak, 10. april 1998.

PARLAMENTARNA SKUPSTINA SAVETA EVROPE

O Kosovu po hitnom postupku

Rasprava ce se, najverovatnije, obaviti u cetvrtak 23. aprila. U Strazbur pozvana troclana delegacija jugoslovenskog parlamenta. Dan ranije Politicki komitet bi trebalo da razgovara i sa Ibrahimom Rugovom

Strazbur, FoNet. - Parlamentarna skupstina Saveta Evrope 23. aprila trebalo bi po hitnom postupku da razmatra "krizu na Kosovu i najnovije politicke dogadjaje u SR Jugoslaviji", saznaje FoNet u krugovima Saveta Evrope.

U skladu sa procedurom Parlamentarne skupstine, poslanici ce se na pocetku zasedanja, koje se od 20 do 24. aprila odrzava u Strazburu, izjasniti da li prihvataju predlog da se rasprava o Kosovu i politickoj situaciji u Jugoslaviji po hitnom postupku stavi na dnevni red, ali u Savetu Evrope ne ocekuju da ce povodom toga biti problema. Uostalom, vec je i predvidjen termin za tu raspravu - cetvrtak 23. april - a priprema se i predlog preporuka, koje bi, kako se saznaje, Parlamentarna skupstina, povodom situacije na Kosovu, trebalo da dostavi Ministarskom komitetu Saveta Evrope.

Parlamentarna skupstina Saveta Evrope, u pismu predsedniku Veca gradjana Savezne skupstine Milomiru Minicu, pozvala je troclanu delegaciju jugoslovenskog parlamenta da ucestvuje u raspravi o Kosovu na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupstine, koje se od 20. do 24. aprila odrzava u Strazuru, saznaje FoNet u krugovima Saveta Evrope. Poziv da se na ovu temu obrati poslanicima Parlamentarne skupstine upucen je i predsedavajucem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Bronislavu Geremeku.

S druge strane, Politicki komitet Saveta Evrope, koji ce zasedati uoci plenarne sednice Parlamentarne skupstine, poslao je pismo predsedniku Demokratskog saveza Kosova Ibrahimu Rugovi sa pozivom delegaciji kosovskih Albanaca da dodje u Strazbur na, kako se navodi, razmenu misljenja sa clanovima Komiteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /