petak, 10. april 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU NA BEOGRADSKOJ BERZI

Niska likvidnost banaka smanjila promet

Vidan je veliki pad prodaje drzavnih hartija od vrednosti. Montenegro berza ocekuje pojavu akcija nakon skorasnje podele vaucera gradjanima

Beograd. -Tendencija pada prometa nastavlja se i dalje na Beogradskoj berzi, a osnovni razlog je niska likvidnost banaka koja tokom aprila iznosi oko 200 miliona dinara. To je u jucerasnjem redovnom razgovoru sa novinarima istakla Pava Zecevic, direktor Beogradske berze. Konferenciji je kao gost prisustvovao Milasin Borovic, direktor Montenegro berze.

- U prvom ovogodisnjem tormesecju ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 1,6 milijardi dinara i on je ostvaren kroz 1.808 transakcija. U strukturi prometa najvise su zastupljene drzavne hartije i to obveznice Narodne banke sa 43 procenta i obveznice savezne drzave sa 22 odsto. Blagajnicki i komercijalni zapisi su ucestvovali sa 28 odsto. Mesecna kamata na drzavne kratkorocne hartije bila je tri, a na komercijalne i blagajnicke zapise oko sedam procenata, rekla je Zecevic. - Na berzi se kotira sve veci broj akcija, trenutno 39, a njihovi emitenti su 26 banka i jedno preduzece.

U prvih osam dana aprila, zbog niske likvidnosti banaka, znacajno je opao promet drzavnim hartijama, tako da je prodaja komercijalnih zapisa banaka iznosila 36,6 miliona dinara ili 62 procenta ukupnog prometa u tom periodu. Zecevic je istakla i da devalvacija sama po sebi nije u sustini imala uticaja na smanjenje interesa za trgovanjem, vec je problem nelikvidnost.

Na Montenegro berzi takodje dominira trgovina drzavnim hartijama, ali je i tamo ona u silaznoj liniji, objasnio je Borovic.

- Mada je u Crnoj Gori proces privatizacije nesto vise odmakao nego u Srbiji, na Montenegro berzi ipak nema akcija. Nevolja je u tome sto postoji slaba povezanost izmedju procesa vlasnicke transformacije i finansijskih trzista. Tome nije kriv zakon, vec njegovo sprovodjenje u kome je napravljen pogresan redosled poteza. Tako je privatizacija krenula, a mi jos nemamo centralni registar akcija. Njegova izrada je u toku. Zavod za obracun i placanja vec je obradio oko 50 odsto emitovanih akcija i ocekujemo da ce taj posao veoma brzo biti priveden kraju, kaze Borovic. - Dobar znak je to sto postoji interes stranih i domacih partnera za kupovnu akcija crnogorskih preduzeca, ali je nevolja u tome sto jos nema akcija.

On je rekao i da se u toj republici uskoro predstoji masovna podela vaucera koje bi trebalo da dobije oko 450.000 punoletnih gradjana koji ce onda te vaucere u Fondu za razvoj menjati za akcije, koje ce potom prodavati, odnosno kupovati na berzi. Ocekuje se da ce to bitno doprineti razvoju finansijskog trzista u Crnog Gori.

Borovic kaze da je nedavna devalvacija uticala da se smanji promet na berzi i da ce taj zastoj potrajati dok emitenti i kupci ne vide da li ce novi kurs dinara mozi da se brani.

J. Kesic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /