petak, 10. april 1998.

PREDSTAVLJENA KNJIGA "PRICE IZ STAROG EGIPTA"

Carolije prica drevne civilizacije

"Egipcani su narod koji je prvi, mnogo pre Jevreja, obogotvorio Rec i koji je pored vrlo razvijene pisarske vestine svakako imao i potrebu da kroz rec, bilo pismeno ili usmeno, izrazi svoja najdublja osecanja, da stvara ono sto se danas zove lepa knjizevnost, a ciji se jedan delic nalazi u ovoj knjizi", rekla je juce Milka Lucic na konferenciji za novinare, odrzanoj povodom objavljivanja knjige "Price iz starog Egipta" u izdanju Srpske knjizevne zadruge.

Rec je o naucno-popularnoj hrestomatiji odabranih staroegipatskih knjizevnih tvorevima koje su sa hijeroglifskih i papirusnih tekstova preveli ruski autori, poznati egiptolozi Kancelson i Mendelson. Osim ogromnog spoznajnog znacaja i umetnickih vrlina prica sadrzanih u ovom zborniku, one sadrze i ideje koje ta drevna dela narodnog stvaralastva cine bliskim i shvatljivim i ljudima moderne civilizacije.

Zbog svega toga ova knjiga moze da bude i dopunska literatura u okviru nastave istorije,ali i zanimljivo stivo za ljubitelje knjizevnih tvorevina starih naroda.

B.Tadic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /