petak, 10. april 1998.

LORD DEJVID OVEN O KOSOVSKOM PROBLEMU

“Dejtonska resenja" i za Kosovo

SAD se protive povratku Jugoslavije u OEBS, uprkos drugacijem misljenju Rusa i Evropljana, rekao je lord Robert Oven

Atina, FoNet. - Bivsi posrednik Evropske unije za Bosnu lord Dejvid Oven izjavio je za grcki list “Eksusija" da se “neki elementi" Dejtonskog sporazuma mogu primeniti na resavanje kosovske i hronicne kiparske krize. U juce objavljenom intervjuu Oven je rekao da je “sustina citavog pitanja u sledecem: kako zadrzati zasebne zajednice u jedinstvenoj drzavi. Smatram da je odgovor u davanju velikog stepena autonomije".

On je razjasnio da se ne zalaze da se Dejtonski sporazum “identicno prenese" u resenja kosovske i kiparske krize, vec samo “neki elementi". “Zasto se stepen autonomije, na primer, koji je dat bosanskim Srbima, ili koji ce se eventualno dati kosovskim Albancima, ne bi mogao dati i kiparskim Turcima?", upitao je potom lord Oven. On smatra da je u Bosni “NATO bio efikasan u prvoj fazi, posle postizanja sporazuma" iz Dejtona, ali, “ne bih preporucio razmestanje snaga NATO na Kosovu" jer “Beograd tesko moze prihvatiti prisustvo stranih snaga na Kosovu. Medjutim, mogao bi da prihvati posmatrace OEBS". “To pokazuje koliko je lakomisleno sto Jugoslavija nije prihvacena za clanicu te organizacije. Protive se SAD... uprkos suprotnom misljenju Rusa i Evropljana", rekao je Oven. “Pre svega, ne sme nam promaci da je Kosovo deo Srbije. Milosevic se najbolje moze pozvati na to da trazi resenje bez mesanja trecih".

Lord Oven je rekao da pretnje sankcijama imaju za cilj da “Milosevic shvati da se Zapad ozbiljno interesuje za Kosovo" i dodao da “sankcije treba povezati sa motivima". Na pitanje o tome koja bi mogla biti “uloga Grcke u smirivanju krize" na Kosovu, Oven je odgovorio: “Po svemu sudeci ogranicena", dodavsi da bi mogla da “bude castan posrednik izmedju Albanije i Jugoslavije. Smatram da bi bilo veoma vazno da se ponovo sastanu Slobodan Milosevic i (premijer Albanije) Fatos Nano. Postoji promena atmosfere u Albaniji i to treba iskoristiti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /