petak, 10. april 1998.

SAVEZNA VLADA USVOJILA OSTAVKU DANKA DJUNICA

Zebic umesto Djunica

"Ovo je vreme politicara, a ja sam ekspert" - izjavio Djunic agenciji Rojters

Beograd. - Savezna vlada je na jucerasnjoj sednici usvojila ostavku Danka Djunica na funkciju njenog potpredsednika. On sam ju je obrazlozio cinjenicom da je stanje na planu ekonomskih reformi u zemlji nezadovoljavajuce (za sta oseca i licnu odgovornost), obzirom na to da je vise znacajnih i neophodnih aktivnosti pokrenuto, ali bez mnogo konkretnih rezultata. Prema saopstenju Saveznog sekretarijata za informisanje, na istoj sednici premijer Radoje Kontic je na mesto potpredsednika Savezne vlade imenovao Jovana Zebica, koji je inace istu funkciju obavljao i u proslom mandatu Savezne vlade.

Sam Djunic, koji je odbio da ostavku komentarise domacim novinarima, za Rojters je izjavio: "Ovo je tesko vreme za ovu zemlju i (ovo je) vreme za politicare. Ja sam tehnokrata i ekspert i ne verujem da bilo sta mogu da doprinesem".

Cinjenica je da je rad sada vec bivseg potpredsednika Savezne vlade u poslednje vreme u njoj bio marginalizovan. U politickim krugovima smatralo se da je negativne politicke poene prikupio pre svega zalaganjem za promene jugoslovenske strategije u pregovorima o sukcesiji, sto ga je dovelo u direktan sukob sa akademikom Kostom Mihajlovicem. Neopreznim priznavanjem rezultata predsednickih izbora u Crnoj Gori u korist rada na reformama, verovatno je iritirao "malo visu instancu".

U saveznu vladu Djunic je pre godinu dana dosao kao covek zaduzen za ekonomske reforme, a svoj "licni cin" odlaska iz nje danas obrazlaze nezadovoljavajucim stanjem na tom planu. Neki analiticari misle da je upravo odnos prema Djunicu pokazao da aktuelna vlast vise nema nameru ni da se sminka kao reformska, kao i da joj otvaranje prema svetu za izvesno vreme nece biti glavni zadatak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /