petak, 10. april 1998.

BLAGOJ HANDZISKI DEMANTUJE JUGOSLOVENSKOG AMBASADORA U SKOPLJU

Makedonija je protiv promene granica

Sprska strana trazi vise strateski vaznih tacaka sto makedonska strana ne moze da prihvati. Granica vec postoji samo treba da se obelezi

Dragan Nikolic
dopisnik “Nase Borbe" iz Skoplja

Povodom izjave jugoslovenskog ambasadora u Skoplju Zorana Janackovica da makedonska strana ometa pregovore o granici “uporno stojeci na stanovistu da granica vec postoji i da treba samo da se obelezi", makedonski ministar spoljnih poslova Blagoj Handziski je izjavio za “Novu Makedoniju" da jeu ugovoru o medjusobnom priznavanju dve drzave, koji je potpisao 8. aprila 1996. godine, precizirano da se postojeca granica priznaje kao medjudrzavna izmedju dve zemlje. Handziski je izjavio da Makedonija moze da prihvati sitne korekcije, ali samo u interesu gradjana, s jedne i sa druge strane postojece granice, ukoliko imaju imovinu u drugoj drzavi.

Handziski je naglasio da Makedonija od pocetka ima “iskljucivo principijelan stav" o pitanju granice i da se on sastoji u tome da ta granica kao medjuerepublicka postoji vise od pedeset godina, da je granicna linija ucrtana u svim generalstabskim kartama izdatim u Beogradu, da su tu granicu za celo vreme priznavale i vlasti Srbije i vlasti Makedonije, da nju postuje i jedna i druga strana od osamostaljivanja Makedonije i da su duz te granice rasporedjene snage UNPREDEP-a. Handziski je rekao da zbog toga granicna linija treba samo da se “tehnicki obelezi", s tim sto makedonska strana prihvata sitne korekcije kad su one u interesu olaksavanja zivota gradjana u pogranicnom regionu.

Handziski je demantovao tvrdnju jugoslovenskog ambasadora da principijelni stav Makedonije moze da ometa rad zajednicke komisije. Handziski je naglasio da ce Makedonija do kraja ostati pri svome stavu i da se nada da ce i jugoslovenska strana jednog dana prihvatiti da se uz manje korekcije postojeca granica obelezi kao medjudrzavna, tim pre sto se u ugovoru o medjusobnom priznavanju, koji je potpisan pre dve godine, precizira da se ta granica priznaje kao medjudrzavna granica izmedju Republike Makedonije i SRJ. Handziski je odbio mogucnost razgovora u mesovitoj komisiji o eventualnim vecim korekcijama granicne linije, sto trazi srpska strana.

Kao sto je poznato, u mesovitoj komisiji, koje se vise puta sastajala u Beogradu i Skoplju, nije napravljen gotovo nikakav korak u iznalazenju resenja za neobelezenu makedonsko-srpsku granicu, a makedonski predsednik Kiro Gligorov je izjavio da srpska strana trazi nekoliko strateski znacajnih tacaka za bezbednost Makedonije, sto makedonska strana ne moze da prihvati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /