petak, 10. april 1998.

PROIZVODJACI OSNOVNIH ZIVOTNIH NAMIRNICA ZAHTEVAJU OD VLADE SRBIJE POVECANJE CENA

Poskupljuju ulje, secer i mleko?

Beograd. - Jugoslovenska udruzenja proizvodjaca mleka, ulja i secera upozoravaju da je "proizvodnja po sadasnjim cenama neodrziva" i zahtevaju od Vlade Srbije povecanje cena.

U Poslovnoj zajednici za industrijsko bilje isticu da su cena ulja i secera u Jugoslaviji daleko ispod nivoa cena u Evropskoj uniji, kao i cena u susednim zemljama. Fabricka cena litra ulja u Jugoslaviji je 1,6 maraka, a trebalo bi da iznosi najmanje 2,2 marke po litri, saopsteno je agenciji Beta. Predstavnici proizvodjaca isticu da je snabdevenost uljem dobra i da nece biti problema do sledece zetve, ali samo pod uslovom da "ulje, zbog svoje niske cene ne zavrsi izvan granica Jugoslavije".

Zamenik direktora "Jugosecera" Petrasin Otasevic izjavio je Beti da bi cenu secera trebalo usaglasiti sa cenama na trzistima susednih zemlja, odnosno da poskupi za vise od 100 odsto. Kilogram secera bi umesto 65 centi, trebalo da kosta 1,4 marke, kaze Otasevic. On je istakao da secera ima dovoljno, buduci da je u prosloj godini proizvedeno oko 223.000 tona, a godisnja potrosnja u Jugoslaviji se krece oko 230.000 tona.

Vekna - 3,90 dinara

Beograd. - Pekari ce danas uputiti zahtev Vladi Srbije da ukine Uredbu o maksimiranju cene hleba. Ukoliko vlada odbije da ispuni ovaj zahtev i dozvoli pekarima da cenu hleba formiraju prema trzisnim uslovima, pekari traze da se odobri poskupljenje hleba i da vekna kosta 3,90 dinara.

To je cena dobijena na bazi cene psenice od 1,30 dinara i najnovije cene brasna koju su utvrdili mlinari od 2,51 dinar po kilogramu.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /