petak, 10. april 1998.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Poslanici ispisali Srbiju iz sveta

Poziv na bojkot referenduma bio bi kontraproduktivan jer Milosevic ionako nece postupiti prema rezultatima izjasnjavanja, vec prema prilikama - istakao Dragor Hiber

Beograd, Beta. - Predsednik Izvrsnog odbora Gradjanskog saveza Srbije (GSS) Dragor Hiber izjavio je juce da ta partija nece pozivati na bojkot referenduma o ucescu stranih predstavnika u resavanju kosovskog problema, jer bi to bilo “kontraproduktivno". “Na referendumu je obezbedjena jos manja kontrola nego sto je bila na republickim izborima. Milosevic, ionako, nece postupati prema rezultatima referenduma, vec prema prilikama", kazao je Hiber na konferenciji za novinare.

Zasedanje Skupstine Srbije na kojem je doneta odluka o raspisivanju referenduma, prema Hiberovim recima, predstavlja “nastavak krize na Kosovu". “Poslanici republickog parlamenta su na poslednjoj sednici odlucili da ispisu Srbiju iz sveta", kazao je Hiber i dodao da su se “poslanici gotovo unisono utrkivali u iskazivanju volje Slobodana Milosevica".

Prema Hiberovim recima u postupku za raspisivanje referenduma sve je “nakrivo postavljeno" jer je referendumsko pitanje tako postavljeno da se od gradjana trazi odgovor “ne" umesto “da", kao sto je to uobicajeno. “Skupstina je za ovu priliku promenila zakon, sto znaci da njih zakoni ne obavezuju", rekao je Hiber i dodao da su se u skupstini culi “ratnicki bubnjevi" i “prizivanje sankcija". On je, medjutim, kazao da jos nije kasno za pocetak otvorenog dijaloga predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca.

Ostavka potpredsednika jugoslovenske vlade Danka Djunica, prema recima Hibera, govori da vlasti nemaju nameru da krenu putem ekonomskih i drugih reformi. “Ostavka Djunica, koji je u vladu usao kao umereni reformator i ugledni ekonomista, simbolican je gest teske bolesti u kojoj se nalazi drustvo i ekonomija ove zemlje", smatra Hiber.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /