petak, 10. april 1998.

ISTRAZIVANJE JAVNOG MNJENJA AGENCIJE “SCAN"

Vojvodjani politicarima ne veruju

Neznatno smanjeno biracko telo SRS, a vise SPS. Nijednom politicaru ne veruje 35,3 odsto ispitanih, dok u Seselja veruje 15,3, Milosevica 15,1 i Milutinovica 4,3 odsto Vojvodjana

Novi Sad. - Na pitanje kojem politicaru najvise verujete 35,3 odsto Vojvodjana odgovorilo je da nikome ne veruje! Ovo je samo jedan od rezultata istrazivanja javnog mnjenja koje je krajem februara i pocetkom marta obavila agencija “Scan", ispitujuci uzorak od 1.411 stanovnika Vojvodine.

Sondiranje stranackih preferenci pokazuje neznatno smanjenje birackog tela Srpske radikalne stranke (sa 21,7 odsto). Na proslim izborima za SPS je glasalo 26,3, a danas bi za tu stranku glasalo 21,6 odsto ispitanika. Na pitanje za koga nikad ne bi glasali, Vojvodjani u 25,4 odsto slucajeva odgovaraju SPS. SPO se u toj kategoriji sasvim priblizio SPS-u sa 24,9 odsto, dok za SRS nikad ne bi glasalo 20,3 odsto ispitanih. Smanjen je i broj onih koji ne glasaju.

Osim rezutlata da 35,3 odsto vojvodjanske javnosti nikome ne veruje, ispitivanje pokazuje da Vojislav Seselj vodi u kategoriji politicara kome se najvise veruje sa 15,3 odsto, a slede ga Slobodan Milosevic (15,1 odsto) i Milan Milutinovic (4,3 odsto).

Odgovori na pitanje sta zameraju vlastima znatno su se promenili u odnosu na proslogodisnje ispitivanje, kada je najvise zamerki bilo u vezi sa ekonomskim problemima. Danas Vojvodjani ubedljivo najvise vlastima zameraju zbog mita i korupcije (21,54 odsto), zatim slede kriminal (18,8 odsto), nezaposlenost, kradja, bezakonje... A kada bi bili na vlasti, stanovnici Vojvodine prvo bi resili nezaposlenost, zatim kriminal, ekonomske probleme, zdravstvo, sudstvo, skolstvo i saradnju sa svetom.

Gotovo svaki treci Vojvodjanin gleda TV Pink, slede prvi i drugi program TV Beograda koje prati 18,4 odsto Vojvodjana, i BK televizija (15,2 odsto). Inace, objektivnost, kao motiv gledanja BKTV opao je za oko deset procenata.

Opala citanost stampe

S obzirom da je ispitivan isti uzorak stanovnistva kao i u septembru prosle godine, interesantno je uporedjivanje rezultata, kada su mediji u pitanju; slusanost radija porasla je za oko cetiri odsto, dok je citanost dnevnih novina vidno opala: za 16 je manji procenat Vojvodjana koji redovno citaju dnevne novine, a cak 32 odsto manje, u odnosu na septembar, povremeno cita dnevnu stampu.

Svaki treci Vojvodjanin naveo je neku od lokalnih radio-stanica kao najcesce slusanu. Ipak, Radio-Beograd je i dalje najslusanija stanica, slede Radio-Stotka, pa Radio-Pink, a najveci porast slusanosti zabelezila je Radio-Kosava. Najcitanija dnevna novina i dalje je “Blic" sa 25,8 odsto redovnih i 22,3 odsto povremenih citalaca. Slede, zatim “Vecernje novosti", “Politika", “Dnevnik" i “Nasa Borba". “Blic" se najvise cita zbog objektivnosti i kratkih informacija. “Vecernje novosti" i “Politika" iz navike, “Dnevnik" zbog lokalnih vesti, a “Nasa Borba" ubedljivo najvise zbog objektivnosti.

Da cita neki od nedeljnih listova potvrdno je odgovorilo samo 23,7 ispitanika. Iako su se prosle godine kao najcitaniji smenjivali “Svet" i “Nedeljni telegraf", u martu je NT ubedljivo preuzeo primat. Interesantno je da prakticno sva madjarska domacinstva citaju “Caladi Ker", porodicni magazin...

U opstoj oceni informisanja danas, vojvodjanska javnost je gotovo ravnomerno podeljena izmedju onih koji ga smatraju dobrim i onih koji ga ocenjuju kao lose ili izuzetno lose. Proslogodisnja ispitivanja davala su dominantno negativne ocene informisanja.

D. Milosavljevic.

Kosovo na petnaestom mestu

Interesantno je da u trenutku kada je pravljeno ispitivanje (kraj februara i pocetak marta) pitanje Kosova i Metohije, kao zamerka vlastima bilo je tek na 26. mestu, a kada bi bili vlast, Vojvodjani bi ovaj problem resavali tek na petnaetom mestu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /