subota, 11. april 1998.

CRNA GORA: PROGRAM ZASTITE GRADJANA I PRIVREDE OD DEVALVACIJE DINARA

Vlada garantuje da ostaju stare cene

Vlada spremna da delom pokrije gubitke "Jugopetrola", Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja u Pljevljima. Prvi deo februarske penzije 15, a drugi 30. aprila

Podgorica. - Vlada Crne Gore usvojila je juce Program zastite standarda gradjana i privrede od posljedica devalvacije, kojim se garantuju sadasnje cijene energenata, najvaznijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i robe od posebnog znacaja za standard stanovnistva, te saobracajnih i komunalnih usluga. Vlada je spremna da dijelom pokrije gubitak koji ce zbog toga imati javna preduzeca "Jugopetrol", Elektroprivreda Crna Gore i Rudnik uglja u Pljevljima.

Kad je rijec o socijalnoj zastiti gradjana, predvidjeno je da se povecaju mjesecne naknade u oblasti socijalne zastite koje se finansiraju iz republickog budzeta za 20 odsto, a bice obezbijedjena i dodatna devizna sredstva za nabavku lijekova iz uvoza.

Fond PIO u toku ovog mjeseca obezbijedice isplatu februarske penzije do 15. aprila 60 odsto, a do 30. aprila 40 odsto, a Vlada ce do 22. aprila obezjediti pola zimnice za penzionere, dok ce preostalu polovinu isplatiti do 15. juna ove godine. Tokom maja bice isplacene i penzije za mart, kao i 60 odsto aprilskih primanja, cime ce se kasnjenje penzija smanjiti na petnaest dana.

Programom je predvidjeno da radnici koji nijesu primali platu prosle godine, dobiju garantovane licne dohotke zakljucno sa 31. decembrom. Prema procjeni vlade, za zastitu standarda gradjana i privrede neophodno je mjesecno obezbjediti 88 miliona dinara, a za podrsku Fondu PIO za isplatu zimnice penzionerima i 60 odsto aprilske penzije 95 miliona dinara. Posto za te namjene nema sredstava u budzetu Republike, Vlada Crne Gore ce se kreditno zaduziti.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /