subota, 11. april 1998.

IZJAVA IBRAHIMA RUGOVE, LIDERA KOSOVSKIH ALBANACA

Albanci ni 16. aprila nece doci na pregovore

Najavljujuci skoro konstituisanje parlamenta i vlade kosovskih Albanaca, koji treba da usvoje pocetnu platformu za pregovore, Rugova dosadasnje pozive srpskih vlasti ocenio kao “predstave za javnost"

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je juce da se predstavnici Albanaca nece ni 16. aprila odazvati pozivu srpske vlade na pregovore. Albansko-srpski pregovori treba da budu dobro pripremljeni i potrebno je da posreduje treca strana, rekao je Rugova na konferenciji za novinare u Pristini.

Dosadasnji pozivi srpskih vlasti za pregovore, kao i dolazak predsednika Srbije Milana Milutinovica u Pristinu, “nemaju za cilj da rese probleme, vec lice na predstave za javnost", kazao je Rugova. On je rekao da u pregovore svaka strana ulazi sa svojim stavovima i ponovio da je najbolje resenje nezavisno i neutralno Kosovo na bazi referenduma od 1991. godine sa svim garancijama za Srbe. Prelazna faza bi, prema Rugovi, bio medjunarodni protektorat.

Pocetnu platformu za pregovore koju je pripremila albanska pregovaracka grupa, zasnovanu na pravu na samoopredeljenje i nezavisnost Kosova, treba da usvoje najvise kosovske (albanske) institucije, rekao je Rugova i najavio skoro konstituisanje parlamenta i izbor vlade kosovskih Albanaca. On je optuzio srpske vlasti da i dalje “drze pod blokadom nekoliko sela na podrucju Drenice" i da “nisu povukle svoje snage iz tog podrucja, gde se i dalje cuju pucnji".

Rugova je odao priznanje prekjucerasnjoj masovnoj manifestaciji Albanaca u Pristini, na kojoj su se njeni ucesnici zalozili “za mir, slobodu i nezavisnost". Lider kosovskih ALbanaca je zahvalio americkim i evropskim diplomatama koji su ove nedelje boravili na Kosovu kao znak paznje i zabrinutosti zbog stanja u toj pokrajini.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /