subota, 11. april 1998.

NEKIBE KELJMENDI, GENERALNI SEKRETAR DSK, U INTERVJUU AUSTRIJSKOJ AGENCIJI APA

Beograd razume samo “jezik nasilja"

Bec, FoNet. - Problem Kosova je vec internacionalizovan, o cemu je najbolji dokaz odluka Saveta bezbednosti UN o uvodjenju embarga na uvoz oruzja protiv Beograda, ocenila je Nekibe Keljmendi, generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova (DSK) u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA. Embargo na uvoz oruzja, prema njenom misljenju, nema znacaja “posto Srbi raspolazu sa dovoljno oruzja i fabrika naoruzanja". Ona je dodala da Srbija navodno poseduje i fabriku bojnih otrova kod Nisa, o cemu je, kako je navela, izvestila i Radio televizija Srbije.

Generalni sekretar DSK naglasava da nije tacno da su se specijalne jedinice policije povukle, tvrdeci da je cak povecan broj ljudstva. “Na citavoj teritoriji Kosova nalaze se srpske snage, a najveca koncentracija je u regionu Drenice i Djakovice", istakla je Nekibe Keljmendi u intervjuu APA. Ona tvrdi, takodje, da su srpske vojne formacije skoncentrisane i u blizini granice sa Albanijom.

“Svi ovi podaci podsticu nervozu kod albanskog stanovnistva, posto dokazuje da vlasti u Srbiji nisu spremne na dijalog, nego razumeju samo jezik nasilja", naglasila je generalni sekretar DSK. Ona je optuzila srpske vlasti da nastavljaju regrutovanje paravojnih snaga za Kosovo, navodeci da tamo borave jedinice Zeljka Raznatovica Arkana, Vojislava Seselja, a da se u to ukljucuje i Fond kapetana Dragana.

“Albanci su nezasticeni, ali su i sa tri strane okruzeni od Albanaca. Oni sigurno nece ostati neutralni, ako dodje do ubistava na Kosovu. Niko za sada ne moze predskazati na koje susedne zemlje ce se prosiriti konflikt", rekla je Keljmendi, dodajuci da ce on sigurno zahvatiti “citav Balkan".

Medjunarodna zajednica mogla bi spreciti izbijanje rata, ocenila je ona podsetivsi na miran “razvod" Ceske i Slovacke. Sporazumu o normalizaciji skolstva generalni sekretar DSK nije pridala veliki znacaj, ocenivsi da se radi o srpskoj taktici na dobijanju u vremenu i “zavaravanju medjunarodne zajednice", cemu, po njenim recima, treba da posluzi i predstojeci referendum u Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /