subota, 11. april 1998.

SEDNICA SKUPSTINE REPUBLIKE SRPSKE 15. APRILA

Na dnevnom redu i poverenje vladi?

SDS i radikali, na ciji zahtev je zakazana sednica, imaju snaznu podrsku Krajisnika koji je poslednjih dana cesto boravio u Beogradu. Vlasti SRJ su nezadovoljne Dodikom jer je odbio da rekonstruise vladu i u nju ukljuci radikale. SDS i radikali nemaju dovoljan broj poslanika za izglasavanje nepoverenja

Pale, Beta. - Predsednik Skupstine Republike Srpske Dragan Kalinic zakazao je za 15. april u Doboju vanrednu sednicu skupstine koja je predvidjeno da traje dva dana. Sednica je zakazana na zahtev poslanickih klubova Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, a dobro obavesteni izvori na Palama i u Bijeljini kazu da se ne iskljucjuje mogucnost postavljanja pitanja poverenja vladi Milorada Dodika.

Predsednik SRS RS Nikola Poplasen je prekjuce rekao da njegova stranka nece insistiratin na zahtevu da se raspravlja o radu vlade, ali da ce traziti raspravu o spoljnom zaduzivanju, Brckom i drugim vaznim pitanjima. Izvori na Palama i u Beogradu kazu da SDS i radikali imaju snaznu podrsku clana Predsednistva BiH iz RS Momcila Krajisnika, koji je u proteklih petnaestak dana u vise navrata boravio u Beogradu. Vlasti u Beogradu su, kako kazu ti izvori, postale nezadovoljne Dodikom otkako je odbio da se saglasi sa zahtevom da rekonstruise vladu i u nju ukljuci i predstavnike radikala. SDS i radikali nemaju dovoljan broj poslanika da bi se izglasalo nepoverenje vladi i bice potrebna bar jos cetiri poslanicka glasa iz ostalih parlamentarnih klubova.

Premijer Dodik je prekjuce boravio u Doboju, gde treba da se odrzi zasedanje Skupstine RS. Njega, medjutim, nije docekao niko od predstavnika lokalnih vlasti, u kojima dominiraju predstavnici SDS. Struje okupljene oko Dodika i predsednice RS Biljane Plavsic zatrazile su da se na dnevni red stavi izvestaj o radu predstavnika RS u zajednickim organima vlasti Bosne i Hercegovine. Tako ce parlament 15. aprila, osim o pitanjima u vezi s radom vlade, raspravljati o radu Krajisnika i drugih srpskih predstavnika u zajednickim organima BiH, koju su na ta mesta izabrani pre nego sto je Plavsickina i Dodikova struja odnela prevagu nad Palama.

Poslanici ce raspravljati i o arbitraznoj odluci o Brckom, kojom je definitivno resenje za taj grad odlozeno za godinu dana. Radikali i SDS smatraju da je takva odluka nepovoljna za RS jer su njene vlasti ispunile sve zahteve koja je medjunarodna zajednica postavila po pitanju Brckog. Poslanici Skupstine RS ce raspravljati i o ucescu predstavnika OEBS u sprovodjenju septembarskih izbora u BiH. SDS i SRS smatraju da bi ti izbori trebalo da se odrze po izbornim zakonima entiteta, a ne po pravilima OEBS-a. Predsednica RS Biljana Plavsic je, medjutim, u intervjuu agenciji Srna izjavila da podrzava ucesce OEBS-a u izbornom procesu, jer je period od pet meseci koliko je ostalo do izbora kratak za izradu jedinstvenog izbornog zakona za celu BiH.

Nema potrebe za rekonstrukcijom

Bijeljina, Beta. - Demokratska stranka Republike Srpske optuzila je juce Srpsku demokratsku stranku i radikale da, uz pomoc Beograda, vrse pritisak na premijera Milorada Dodika da rekonstruise vladu i u nju imenuje predstavnike radikala.

“Smatramo da je u tu svrhu zakazana i vanredna sednica Narodne skupstine RS za 15. april", kaze se u saopstenju DS. DS je ocenila da “nema nikakve potrebe" za rekonstrukcijom vlade Milorada Dodika i da je pokusaj SDS i radikala da to ucine “usmeren na zaustavljanje pozitivnog procesa" u RS. Demokrate su izrazile uverenje da Socijalisticka partija RS nece podleci pritiscima iz Beograda i da nece podrzati eventualni zahtev SDS i radikala za rekonstrukcijom vlade. “Uvereni smo da ce rukovodstvo te partije iskoristiti istorijsku priliku da pokaze da zeli da sluzi narodu sa kojim zivi, a da prestane da bude satelit od celog sveta osudjenog rezima iz Beograda", kaze se u saopstenju DS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /