subota, 11. april 1998.

AMERICKE REAKCIJE NA VESTENDORPOVO PREDVIDJANJE DA CE SE BIVSI PREDSEDNIK RS USKORO NACI U HAGU

Steze se obruc oko “begunca broj jedan"

Sve vise se steze omca oko Karadzicevog vrata. Suzava se njegov politicki prostor, moc i mogucnost dejstvovanja, konstatovao vladin portparol Dzejms Rubin. Na zvanicnim mestima, za razliku od medija, izbegava se razgovor na temu gde se danas skriva Karadzic

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

U Vasingtonu zasad nisu spremni da idu tako daleko kao sto je to pre par dana ucinio “guverner dejtonske BiH" Karlos Vestendorp koji je predvideo, u jednom intervjuu, da ce se Radovan Karadzic negde kroz mesec dana pojaviti pred Haskim tribunalom - milom ili silom. I u Stejt Departmentu, medjutim - mada sa odredjenim ogradama - iznose se veca javna iscekivanja da ce se “bosanski begunac broj jedan" uskoro predati Medjunarodnom sudu iz Haga, kao i da ce to uciniti da se za njegovim primerom povedu general Ratko Mladic i ostali bosanski Srbi optuzeni za ratne zlocine protiv muslimanskog stanovnistva.

Tim povodom, predstavnik za stampu americke vlade Dzejms Rubin konstatovao je da se sve vise steze obruc oko Karadzica i ostalih osoba sa haske poternice. Sa njegove strane culo se pritom i poznato propratno upozorenje da komanda medjunarodnih snaga u Bosni nece odustati “ni od jedne raspolozive opcije" kako bi se svi optuzeni za ratne zlocine nasli pred sudom u Hagu, cime bi se - kako se naglasava u Vasingtonu - resio u ovom trenutku jedan od najozbiljnijih problema koji sprecava zeljenu realizaciju Mirovnog ugovora iz Dejtona.

“Sve vise se steze omca oko Karadzicevog vrata. Suzava se njegov politicki prostor, suzava se njegova moc, suzava se njegova mogucnost dejstvovanja, dok se, s druge strane, uvecava snaga i politicki prostor za umerene lidere bosanskih Srba. Predsednica Biljana Plvasic i premijer Milorad Dodik odlucni su u nameri da ljudi u bosanskoj Republici Srpskoj povrate povlastice koje je imala bivsa Jugoslavija, kao i da se odmaknu od ekstremizma Karadziceve struje. U svakom slucaju sve opcije ostaju otvorene i zbog toga pozivamo Karadzica i ostale optuzene da se bez daljeg oklevanja predaju Tribunalu", izjavio je tim povodom novinarima spouksmen Stejt Departmenta, napominjuci da nekadasnji predsednik sa Pala i njegovi ratni sledbenici imaju sve manji manevarski prostor u Republici Srpskoj.

Prema Rubinovim recima, sam Karadzic ocigledno je sve izolovaniji i sve nepopularniji medju bosanskim Srbima, dok se, s druge strane, osipaju redovi i smanjuje moc i uticaj njegovih nekadasnjih saradnika iz vladajuce garniture na Palama.

Za razliku od americkih medija - koji se poslednjih dana uveliko bave spekulacijama o navodnom Karadzicevom bekstvu u inostranstvo (pri tome se najcesce pominju Rusija i Belorusija, ali i mogucnost da se sakrio negde u Srbiji ili Crnoj Gori) - na zvanicnim mestima u Vasingtonu izbegava se razgovor na temu gde se danas skrivaju bivsi neprikosnoveni sef drzave i vrhovni komandant oruzanih snaga bosanskih Srba.

Umesto toga, u Vasingtonu se iznosi upozorenje (u vidu preporuke) da bi, u sadasnjoj situaciji, za Karadzica zapravo bilo najbolje i najbezbednije da se sto pre nadje pod kontrolom istraznih organa Haskog tribunala.

U Stejt Departmentu ta prica dosad nije konkretno ni potvrdjena, ni demantovana. Za bolje poznavaoce ove vrste vasingtonskih nemustih diplomatskih izjasnjavanja to predstavlja prilicno pouzdan signal da bi u ovom sve pominjanijem “slucaju Karadzic" uskoro moglo da dodje do velikog - do zaista velikog preokreta.

Komandosi pripremaju operaciju hvatanja?

“Njujork tajms" objavio je tim povodom nezvanicnu informaciju da je bivsi predsednik Republike Srpske vec angazovao dvojicu americkih advokata, kao i podatak da se komandoske jedinice oruzanih snaga SAD, Britanije i Holandije nedeljama vec pripremaju za operaciju hvatanja Karadzica na Palama. Karadzic, prema ovom izvoru, vec uveliko salje preko Plavsicke i Dodika signale Zapadu o svoj spremnosti da se pojavi pred Medjunarodnim tribunalom, pri cemu se pominju i preduslovi koje postavlja u toj svojoj ponudi - preduslovi u vidu “objektivnog sudjenja" i garancije da ce eventualnu zatvorsku kaznu izdrzavati u nekoj od “pravoslavnih zemalja" (Grcka ili Rusija, na primer).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /