subota, 11. april 1998.

PROF. DR MOMCILO GRUBAC, PROFESOR PRAVNOG FAKULTETA U NOVOM SADU POTREPDSEDNIK DEMOKRATSKOG CENTRA POVODOM RASPISANOG REFERENDUMA:

Vodja nas je doveo do kraja puta

Referendumsko pitanje koje nam je postavljeno ima odredjeni politicki cilj i ako se taj cilj ne uzme u racun, pitanje izgleda kao da nema nikakvog smisla. U svakom slucaju, ono je licemerno. Trebaju li nam stranci? Tipicno za nase naravi: ne trebaju nam kad Vodja kaze, a trebaju kad se njemu svidi. Trebaju nam kad treba da prodamo “Telekom" da bi bile isplacene zaostale penzije, kad treba da izgradimo puteve i brze pruge, da dobijemo kredite i prodamo losa preduzeca. U svim ostalim stvarima dovoljno nam je kako kaze On. To vec predstavlja unutrasnju politiku u koju niko ne sme da nam se mesa, bez obzira na to sto je pitanje ljudskih prava odavno prestalo da bude stvar unutrasnje politike i sto je na internacionalizaciju toga pitanje i On sam vec vise puta bez ikakvih referenduma pristajao, ne samo u Dejtonu i Parizu.

Potez, za koji se opet kaze da je izraz mudrosti i drzavnicke vestine, prava je kojestarija i bleferaj. Covek nema reci da izrazi svoje gnusanje prema takvom triku, koji nazalost dolazi sa najviseg drzavnickog mesta. Posebno uzbudjuje i onespokojava to sto je to potez koji nedvosmisleno i jasno predstavlja akt podcenjivanja i nepostovanja naroda. Samo onaj koji svoj narod smatra potpuno nezrelim, u stanju je da mu, posle svega sto je pretrpeo, postavi ovakvo pitanje. Ovakvo politicko ponasanje moze da prodje bez posledica samo na nasim prostorima. Normalno je da se narod zapita, sto nas niko do sada nije pitao, vec tek sada kada su nas doveli na put bez izlaza. Treba se setiti Radoja Domanovica i njegovih prica, iz kojih izgleda jos nista nismo naucili.

Vodja nas je doveo do kraja puta, i izgleda i on to shvata. Na jednoj strani je provalija, a na drugoj nemilosrdna medjunarodna zajednica. Biraj narode, da se ne bi reklo da sam ja izabrao. Teret odgovornosti, ako se na to uopste racuna, ovako se lakse podnosi. U stvari, odgovornost ce biti vasa, a ne moja. Ako kazete “ne", sto zarko zelim, verovatno vam ne ginu sankcije i sa njima stradanje koje ste vec jednom iskusili, ali tada mi nemojte reci, kao prosli put, da sam ih ja skrivao. Ovoga puta ste ih vi sami izabrali na demokratskom referendumu. A ako bi, kojim slucajem, na referendumu rekli da Gonzales ipak dodje, vi ste odgovorni za buducnost i sudbinu Kosova.

U sustini, ovo je logika na koju se racuna. Bojim se da ce nas izmuceni i na manipulacije potpuno neotporni narod i ovoga puta poverovati da je u pitanju akt patriotskog izjasnjavanja. Bicu neizmerno ponosan ako vecina na vreme shvati da je i ova igra sa narodom u funkciji ocuvanja licne vlasti i ako odlucno kaze da u njoj vise nece ucestvovati. Mislim da bi nam tada i jedan deo ranijih zabluda bio oprosten.

Uostalom, halabuka koju ovih dana organizuje i potpiruje vlast vece je vise puta vidjena i svi o tome imamo dovoljno iskustvo. Da jeu pitanju jeftina demagogija i bezocna manipulacija vidi se i po tome sto nikome ne pada na pamet da u jednoj opstenarodnoj debati objasni o cemu se gradjani zapravo izjasnjavaju, sta znaci jedna, a sta druga mogucnost i koje su njihove konsekvence. Govori u Narodnoj skupstini su se sastojali od ciste propagande i praznih parola. Sta znaci “internacionalizacija" i ima li ona ikakvih dobrih strana? Zasto bas sada ne prihvatamo medjunarodno posredovanje, da li je sigurno da bi to posredovanje islo samo na nasu stetu i da li bi od njega ipak moglo da bude i neke koristi? Da li cemo pitanje Kosova sami bolje resiti i kakvo ce to resenje da bude? Smisao referenduma je da se narodu prethodno i na pravi nacin objasne sva moguca pitanja koja jedan problem otvara, pa da se tek posle toga pozove na izjasnjavanje, a ne obrnuto. Ovakvim referendumom se pitanje Kosova internacionalizuje u najvecem mogucem stepenu i to ce biti jedina zasluga ovog “mudrog" poteza.

U periodu je istinski demokratskog referenduma da se na njemu postave dva dobro pripremljena, promisljena i racionalna pitanja o tome kako resiti jedan tezak problem. Pitanje koje nam je postavljeno je potpuno iracionalno i daleko od bilo kakvog resenja. Ono ce samo otezati resavanje onoga sto se mora resiti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /