subota, 11. april 1998.

SINDIKAT “ZASTAVA NAMENSKI PROIZVODI"

“Oruzari" ponovo na ulici od 15. aprila?

Kragujevac. - Radnici “Zastava - Namenski proizvodi" okupice se u ponedeljak, u 9 casova ispred zgrade sindikata u krugu fabrike. Sindikat “Namenske" ce tom prilikom predloziti da radnici ove fabrike vec u sredu (15.aprila) izadju na ulice i pred ovdasnjom gradskom skupstinom obaveste siru javnost o problemima najstarije fabrike oruzja u Srbiji i na Balkanu i zaposlenih u njoj.

- Do dana danasnjeg ni jedan od nasih zahteva postavljenih 31. marta nije ispunjen. Imamo neke naznake da ce radnicima danas biti isplacene januarske zarade i nadoknade za topli obrok za isti mesec, zatim deo regresa za 1997. godinu i nadoknada za 10 i 20 godina radnog staza. Poslovodstvo, medjutim nije moglo tacno da nam odgovori kada ce da budu isplacene akontacije i plate za februar, kao i razlike u zaradama za tri proslogodisnja meseca. Nagovestili su nesto da bi to moglo da bude u drugoj polovini aprila, dakle po sistemu - “ako bude bice" - rekao je juce na pres konferenciji predsednik sindikata “Namenske" Zoran Nedeljkovic Meda.

- Veliki deo odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazi nasa fabrika i radnici snosi poslovodstvo ZNP koje je pristajalo da “Namenska" sluzi za potkusurivanje u okviru “Zastave" zbog interesa Fabrike automobila. Imamo informaciju da se imovina “Zastave" - auto servisi u bivsim jugoslovenskim republikama - delom prodaje, a da novac od toga ide Republickoj vladi, posto je ona pre toga pare usmerila u Fabriku automobila. “Namenska" medjutim ni jednom do sada nije usla u program Republicke vlade, kaze Nedeljkovic.

Z. Radovanovic

Krivac se zove Slobodan Milosevic

- Zna se ko je kriv za ovu situaciju i ko nasu fabriku, ali i celu zemlju vodi - “u cabar". Taj covek se zove Slobodan Milosevic. To je covek koji nam sprema nove sankcije i jos vece siromastvo i bedu - naglasio je juce sekretar sindikata “Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja. On je pri tom ocenio da je situacija u “Namenskoj" danas daleko teza nego sto je bila uoci onih velikih tromesecnih ulicnih protesta oruzara u leto i jesen 1996. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /