subota, 11. april 1998.

DJORDJE BALASEVIC, PANONSKI AMBASADOR

Patriota i nostalgicar

Odlukom “svetskih mocnika" Djordje Balasevic, pesnik i pevac, proglasen je za ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija. Svojevrsno priznanje popularni Djole zasluzio je dobrotvornim kocertom koji je odrzao u Sarajevu sa osnovnom porukom “Spavaj mirno, masala". Sav prihod od ovog hepeninga poklonjen je najmladjim zrtvama nagaznih mina, uz zelju da bezbedno predju “na drugu stranu obale". Posle promocije pocasne titule i dodele specijalne povelje OUN, koji je urucila Sadako Ogata, komesar Ujedinjenih nacija, Djole Balasevic u mini intervjuu za “Nasu Borbu" sabira prve utiske, jer ovo priznanje do sada niko nije dobio u ovom delu zemljine kugle..

Koje su prve zvanicne reakcije na Vasu diplomatsku titulu?

- Kada se proculo da cu biti imenovan za ambasadora dobre volje jedne strane sile “skinuli" su me (i ono malo sto su prikazivali sa drzavnih radio-stanica, a na dan svog ambasadorskog ustolicenja sam posle pet godina bio na RTS-u, i to udarno, u Drugom dnevniku. Prosvercovao sam se uz gospodju Ogato.

Sta Vam patriote po zanimanju najvise zameraju?

- Da nisam patriota, sto demantujem time sto sam ostao ovde. Da sam nostalgican za bivsom zemljom, a odnekud znam bolje od njih da je ta zemlja sastavljena pet stotina godina pre nego sto je bilo vreme. Da pravim tamo “onima" humanitarne koncerte, a izbegavam Vojvodinu, gde ima najvise izbeglica, sto nije tacno. U pripremi je humanitarni koncert za sve one koji su se u nevolji sklonili kod nas u Vojvodinu.

Pesma?

- Dujina i moja sevdalinka, koja ce imati pocasno mesto na novoj ploci. Nedostaje nam samo za stimung ona mala dugacka harmonika sto se razvlaci.

Knjiga?

- Jedan primerak mog romana “Tri posleratna druga" kruzi iz ruke u ruku Rijekom. Javili su mi kad ga je dobio na citanje hiljaditi citalac. Ta “kupusara" je moja najdraza knjiga.

Z. Radovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /