subota, 11. april 1998.

PRVA SAMOSTALNA IZLOZBA LJUBE POPOVICA U BEOGRADU

Pobeda zivota i proboj svetlosti

Jugoslovenski slikar Ljuba Popovic, koji vec 35 godina zivi i sa velikim uspehom radi u Parizu, priredjuje prvu samostalnu izlozbu u Beogradu. Na postavci, koja je preksinoc otvorena u galeriji "Verica D&S" (Rajiceva 20), u prisustvu izrazito velikog broja ljubitelja umetnosti, Ljubinih prijatelja i postovalaca, odnosno uglednih kulturnih i javnih licnosti, izlozena su dva ulja na platnu velikog formata (230x200 cm), nastala u periodu 1993-95. Rec je o delima pod naslovom "Velika slika zla" i "Smrt sunca", koja - iako u potpunosti autonomna - tvore kompozicionu celinu, tako da se naziv izlozbe "Ljuba - diptih" dozivljava kao logicno resenje.

S jedne strane, "Velika slika zla" u sebi sadrzi jake rafaelovske elemente - prvenstveno u atmosferi dela, ali i u izboru teme: rec je u metafizicki tretiranom rajskom pejzazu. Centralnim delom slike dominiraju ljudske figure - nezne, izduzene, senzibilne, eroticne, isprepletanih udova - koje okruzuje cudna (delimicno tmurna, delimicno koloritno razuzdana) mesavina: barokne krosnje, impresionisticko stepeniste, skoro dalijevska oblicja. U sustini svega je suprotstavljenost (i smenjivanje) svetlog-tamnog, dok se kao krajnji rezultat nagovestava pobeda radjanja i novog zivota.

Znatno potresnija (verovatno usled uobicajeno jace ljudske reakcije na bol, tugu, strah i bes u odnosu na radost), slika "Smrt sunca" ne sadrzi nijedno jasno ljudsko oblicje i jasan je antipod drugoj polovini diptiha. Umesto raja, delo prikazuje podzemni svet mracnih, vijugavih staza, covecjih lobanja i kostura, parove uzagrelih ociju nekih mitskih bica, tajanstvenu povrsinu vode. Ipak, ma koliko tragicnost karakterisala ovo platno, gornja polovina dela nudi izlaz: svetlost, pomesana sa neimenovanim formama jarkih boja (koje kao da daju jasne odgovore; samo ih treba razumeti), pre se probija kroz i u mrak, umesto da se povlaci pred tom tamom uzasa.

Postavka "Ljuba - diptih" ce biti otvorena do 1. maja, a zaista izuzetni tekst u katalogu izlozbe je napisao Alan Vijo.

I. Bizetic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /