subota, 11. april 1998.

DEMOKRATSKA STRANKA POZVALA GRADJANE NA BOJKOT REFERENDUMA

Djindjic: Za Srbiju je najbolje da izjasnjavanje ne uspe

Umesto kampanje za bojkot demokrate ce pokazati sta je Milosevic do sada ucinio da bi resio kosovsko pitanje, izjavio lider DS i ocenio da nijedna strana do sada nije ponudila umerenu koncepciju

Beograd. - Demokratska stranka poziva gradjane da ne izadju na referendum u vezi sa Kosovom - saopstio je Zoran Djindjic, predsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Referendum je, po Djindjicevim ocenama, stetan do te mere za Srbiju da je najbolje da ne uspe jer “skrece paznju sa vaznih pitanja".

- Necemo, medjutim, organizovati kampanju za bojkot referenduma jer bismo time uleteli u klopku da se izjasnjavamo o pogresnoj stvari - rekao je lider DS. Umesto toga, demokrate ce organizovati kampanju u kojoj ce pokazati sta je Slobodan Milosevic do sada ucinio da bi resio kosovsko pitanje.

- Posledica Miloseviceve desetogodisnje politike na Kosovu i Metohiji je paralelna drzava, neplacanje poreza i administrativni aparat koji sprovodi prinudnu upravu, ali ne u funkciji drzave i gradjana vec organizovnaog albanskog kriminala i male korumpirane vrhuske - rekao je Djindjic. Za resenje kosovskog problema, kako je Djindjic istakao, nije dovoljan samo poziv na dijalog vec i pronalazenje koncepcije za Kosovo koja bi bila sadrzinski umerena. “Ako obe strane ne ponude konstruktivnu osnovu za dijalog on ce se brzo zavrsiti bez uspeha. Do sada ni jedna ni druga strana nisu ponudile takvu koncepciju," upozorio je Djindjic dodajuci da sto se vise bude odugovlacilo sa resenjem da ce ono biti gore za Srbe.

On je najavio da ce DS uskoro objaviti svoj koncept autonomije Albanaca na Kosovu. Govoreci o svom prekjucerasnjem susretu sa Milom Djukanovicem, Djindjic je istakao da se crnogorski predsednik u Londonu energicno zalozio protiv Kosova kao trece federalne jedinice ali da od brtianskih sagovornika nije dobio otvorenu podrsku za to.

"Seseljeva Srbija"

Komentarisuci Seseljevu izjavu da Srbija moze izdrzati medjunardne sankcije "jer je izdrzala i 500 godina pod Turcima", Djindjic je rekao: "Da li to Seselj misli na period kada je 200 do 300 hiljada ljudi tumaralo po Sumadiji u vazalnom polozaju, nadajuci se da ce da stvori nezavisnu drzavu?! Ako Srbija treba tako da izgleda narednih 500 godina, onda s ljudima koji to predlazu nema razgovora".

On je dodao da je moguce formiranje saveza demokratskih snaga Srbije i Crne Gore, u federalni karakter zemlje. Normalno je da u federaciji stranke funkcionisu na citavom prostoru zemlje, rekao je Djindjic.

Prema Djindjicevim ocenama, Vojislav Seselj sve vise odredjuje tempo igre i politike koju je formulisao Slobodan Milosevic, a SPS postaje talac lidera radikala. “Tragicno je da u parlamentu nema ozbiljne politicke snage koja bi se suprotstavila njihovoj politici", rekao je Djindjic. Izlaz iz sadasnje situacije, demokrate vide u slobodnim izborima, nezavisnom sudstvu i nezavisnim medijima, radikalnim socijalnim i ekonomskim reformama i vracanju u svet o cemu bi trebalo da se povede ozbiljna rasprava.

I. Kisic

Politicki trik

Ocenjujuci referendum kao jedan od najjeftinijih politickih trikova, Djindjic je istakao da od Milosevica treba sada traziti ono sto je on zahtevao od Radovana Karadzica kada je u RS raspisan referendum o Vens- Ovenovom planu - da se ne skriva iza naroda. “Milosevic je tada pisao Karadzicu: ’Narod je vas izabrao da vodite politiku’, rekao je Djindjic i porucio Milosevicu “To znaci budite musko i donesite odluku".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /