nedelja, 12. april 1997.

SOK NEDJELJOM

Svi za kraj

Mihailo Radojicic

"Osnovi za novi pocetak" su zavrsili pred "prijepoljem" dje inace zavrsavaju sve robe iz Crne Gore. Vise ni rijec ne moze da prodje tu bratsku, medjunarodnu, rampu... Da je rijec o predlogu za "novi kraj", to bi mozda proslo bez rijeci jer je vec u procesu realizacije toga i treba ga samo malo pogurati... prema bratskom kraju. Inace svaki Slobov politicki "uspjeh" vazan je za siguran "kraj". Sve kraj do kraja. Drugih rezultata nema. Sada je i napredovao. Nove krajeve postize referendumima. Svi za kraj. Samo Djukanovic za novi pocetak... Ne ide!... I on to zna, ali ide do kraja.

Sve sto je Djukanovic izlozio u svom prijedlogu ima i smisla i perspektive jedino nema zemlje na kojoj to moze da nikne. Njegovo imanje je mnogo manje i na njemu uspijeva samo Crna Gora. Da mu je bas do Jugoslavije imao je kraci put. Vratiti Raja K. kuci, stati na njegovo slobodno mjesto i sa njega primijeniti Ustav na Sloba... Napraviti od njega obicnog "lilica" i sto je jos vaznije, zaposliti ga na odredjeno vrijeme po zakonu. Zaposliti mu i zenu da onako nezaposlena ne zvrja ka jebivjetar po okolini ogovara Crnu Goru i samo stetu cini zajednici... Da se kao i svaka domacica savije u svom domu (dvoru) da onoj poskitaloj djeci makar rucak skuva da joj se ne potucaju po picerijama i ostalim diskotekama... Te da ih pozeni i pobrine se za nasljedje i perspektivu takvoj dinastiji, prije nego ih proceraju ka sve prethodne.

Pri svemu ovome znam da satira nece ni napravit ni popravit nista i da su ovakve satiricne opaske obicna zabava. Ali satiranje Milosevice nije postigao nijedan satiricar vec Djukanovic, politicar. Lanjske godine u ovo doba, o njemu se izjasnio kao o najobicnijem "prevazidjenom politicaru". To je znacilo da je "prevazidjeni" pri kraju. To znaci jos uvijek i vrlo je bitno da je to neko znacajan rekao. Bitno je jos i ovo kako sada jedan "Znacajni" poziva jednog "obeznacajenog" na "novi pocetak"?!

Je li ovo politicka satira ili politicko satiranje, pitanje je sad? I politi(careva)satira, kao i svaka druga, uspijeva samo ako se "komendija" dovede do kraja.

Kada je ovdje napravljen prijedlog za novi pocetak, umjesto da odu u Jugoslaviju, vecina crnogorskih politicara je otisla da pregovara u Republiku Srpsku. U toj republici su im rekli necemo inflaciju Jugoslavije. Tu je zaplet i to prema lekciji iz dramaturgije: Kako napraviti zaplet a izvuci se iz njega? U Jugoslaviji je zaplet potpun. Zajednicka drzava raspisuje referendum da se zbog Kosova (koje je unutrasnja stvar Srbije) ne mogu u toj republici pojaviti strane trupe. To odmah znaci da se u drugoj fed. jedinici mogu pojaviti kad godj oce. I rasplet je potpun: Crna Gora nije dio Jugoslavije posto jugoslovenski referendum ne vazi za nju. Sta onda Crna Gora spasava gore kad njoj gore bit ne moze.

P. S. Ako se ova grdna komendija ne svrsi sto prije sve ce ovo biti grdno pozoriste. Dajte referendum "za"? Svi za kraj! ... Pa tek onda neki novi...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /