nedelja, 12. april 1997.

INTERVJU: DUSAN MIHAJLOVIC, PREDSEDNIK NOVE DEMOKRATIJE

Izdajnik ili patriota

Da li Milosevic zeli da na narod prevali odgovornost za “pakao" koji moze nastati, to zaista ne znam. Ne bih se bavio spekulacijama tipa da je sve ovo, pocev od Seselja u vladi, preko referenduma, velika igra kako bi se stvorila mogucnost za promenu saveznog Ustava, umanjila uloga republika, ojacala pozicija federalnog predsednika, koji bi dobio jos dva mandata po pet ili sedam godina

Vesna Vujic

Dusan Mihajlovic, lider Nove demokratije, uputio je otvoreno pismo predsedniku Jugoslavije u kome navodi razloge koji, po njegovom misljenju, cine predstojeci referendum bespotrebnim. Ovo je prva ozbiljna demonstracija opozicionog ponasanja ND koja je protekle cetiri godine provela na vlasti u drustvu socijalista. To je i povod za ovaj razgovor s predsednikom ND.

Ima li razloga za uverenje da je referendum, zapravo, potreban Slobodanu Milosevicu da bi sa sebe skinuo odgovornost za resavanje problema Kosova?

- Svakako, Milosevic hoce da ojaca svoje pozicije u odnosu na medjunarodnu zajednicu. Ali, “dobrim namerama poplocan je put u pakao". Da li Milosevic zeli da na narod prevali odgovornost za “pakao" koji moze nastati, to zaista ne znam. Ne bih se bavio spekulacijama tipa da je sve ovo, pocev od Seselja u vladi, preko referenduma, velika igra kako bi se stvorila mogucnost za promenu saveznog Ustava, umanjila uloga republika, ojacala pozicija federalnog predsednika, koji bi dobio jos dva mandata po pet ili sedam godina. Ako izuzmemo ovakve ili slicne spekulacije, ne vidim zasto bi Milosevic sa sebe skidao odgovornost za resavanje pitanja Kosova. Naprotiv, mislim da Milosevic ima jedinstvenu istorijsku priliku da resavajuci probleme na Kosovu i Metohiji resi na dugi rok i realne nacionalne i drzavne probleme Srbije i Crne Gore, odnosno jugoslovenske federacije, ukljucujuci tu i “specijalne" veze sa Republikom Srpskom. Verujem da Milosevic kao vest politicar nece propustiti tu drzavnicku sansu koja mu se pruza, mozda i poslednji put.

S obzirom da ste protiv referenduma, osecate li se kao “domaci pomagac" medjunarodnog pritiska na Jugoslaviju, kako to kvalifikuju visoki funkcioneri JUL?

- Jedan od mojih istrazivackih uzora bio je veliki naucnik Jovan Cvijic koji o tome pise: “O nasim narodnim pitanjima treba obavestavati naucne krugove i javno mnjenje u svetu. Covek cesto i ne sluti koliko se time moze uciniti... Osobito vredi obavestiti prosvecenu zurnalistiku zapadne i srednje Evrope, narocito zapadne Evrope, koja je od najveceg uticaja na akcije svih zemalja i internacionalna pitanja. Istina, taj je svet imao cesto rdjava iskustva s Balkancima i nije sklon odmah verovati i najboljima od njih... Ne treba misliti, kao sto se i kod nas jos gdesto misli da je mogucno podvaliti. Nasi protivnici ce takve podvale obelodaniti... Za svako pravo i za svaku akciju Srbije treba strani svet zadobiti i raspoloziti istinitim i sto je moguce preciznijim dokazima. Narocito ne treba upotrebljavati poznate sovinisticke fraze... Pravo nacionalno osecanje ne sme da bude osecanje mrznje prema drugim narodima, zatim ne sme da bude precenjivanje svoje vrednosti i svojih prava, a potcenjivanje osobina i prava drugih naroda... ". Da li je zalaganje za saradnju sa svetom izdaja ili patriotizam, odgovor treba da nadje svaki gradjanin, po novodemokratskom principu: misli svojom glavom - ti odlucujes!

Licno se osecam kao najveci srpski nacionalista i patriota, jer sam uveren da zastupam realne nacionalne i drzavne interese Srba i srpske drzave u ovom vremenu. Njih vidim u tome da sto pre postanemo ravnopravni i punopravni clanovi Evropske unije. Za svoja uverenja spreman sam da se borim svim demokratskim sredstvima, kao i da za njih odgovaram. Moja borba za Srbiju je surova i ne uklapa se u vecinski oportunisticki hor koji se umesto istinskog patriotizma, kako kaze Cvijic, bavi “patriotskim brbljanjem", koji patriotizam dozivljava kao “stvar mode", ili kako to danas izgleda kao “zanimanje". Istina je surova cinjenica i ne smemo vise zatvarati oci pred njom, bar ne mi koji nemamo dve svoje drzave za razliku od nekih koji imaju tu prednost. Necu da kazem da je spas u paroli “Srbija Srbijancima", ali iskreno mislim da Srbiju najvise vole i postuju oni koji je dozivljavaju kao svoju kucu, a ne sredstvo za ostvarenje licnih ili ideoloskih zamisli ili interesa. Dakle, postoji mnogo razlika izmedju mene i onih koji kao “domace pomagace" kvalifikuju sve koji su za saradnju sa svetom. Za kraj odgovora navescu vam jos jednu, mozda najbitniju: ja ne radim ono sto ljudi ocekuju i traze od mene, ja radim ono sto je dobro za njih.

Odmah po objavljivanju sastava novog kabineta Mirka Marjanovica culi su se komentari da je rec o “ratnoj vladi". Ima li razloga za takvo razmisljanje?

- Nadam se da se ova vlada nece pretvoriti u ratnu, jer rat nam dobro doneti nece. Postoji mogucnost da SPS ukroti SRS. Secate se da sam upozorio na Seseljev pokusaj da skine ratno huskasku uniformu i na sebe navuce oreol majke Tereze. A davno sam rekao da je Milosevic veliki majstor i da je mnoge preveo zedne preko vode.

Rekli ste da nova vlada nece dugo trajati. Zasto tako mislite?

- Pred Srbijom su ozbiljni poslovi: ukidanje takozvanog spoljnjeg zida sankcija, postizanje dogovora sa etnickim Albancima na Kosovu i Metohiji o zajednickom zivotu u zajednickoj drzavi Srbiji, normalizacija odnosa sa medjunarodnom zajednicom. Uveren sam da bi te poslove najbolje obavila vlada koju bi cinile gradjanske i politicke stranke, a ne vlada u kojoj je jedan neobuzdani i neodgovorni populisticki lider, ili bolje reci vrhunski demagog - Vojsilav Seselj. Iskustvo nam govori da tamo gde je Seselj, problemi se ne resavaju, vec nagomilavaju. Rezultati njegove politike vidljivi su preko Drine. Danasnji Knin bez Srba je pravi izraz te politike. Verujem da ce se socijalisti umoriti od Seseljevih politickih egzibicija, a narod brzo shvatiti da su Seseljeva obecanja sarena laza: da ce cim dodje na vlast povecati plate i penzije, vratiti staru deviznu stednju, proterati Albance preko Prokletija i obezbediti granicu sa Nemackom. Sa Seseljem nema perspektive, a samim tim i vlada u kojoj je on istaknuti clan u ozbiljnim je teskocama.

Sta mislite ko ce kome u novoj vladi doci glave: SPS radikalima ili Seselj socijalistima?

- Nismo i nikada necemo voditi politiku “sto bolje to gore" zarad nekih partijskih racuna. Neuspeh nove vlade podrazumeva veliku teskocu za Srbiju, mi se tome ne radujemo. Bicemo konstruktivna opozicija i glasacemo u skupstinama za one predloge koji su u saglasnosti sa nasim programom i evropskom politikom. Saradnjom sa Seseljem, SPS i JUL su presli granicu dozvoljenog odstupanja od principa i svojih programa. S te strane apsolutni pobednik je Seselj. Opet, socijalisti su stavili pod kontrolu celo rukovodstvo SRS, tako da Mirko Marjanovic moze da sazove ne samo sednicu vlade u kojoj ucestvuju i Seseljevi predstavnici, vec i sednicu najviseg organa SRS. Jedno je sigurno - pobednika nema. Ovom koalicijom levice sa najekstremnijim politicarem u Srbiji izgubljena je linija koja je razdvajala politiku kao casnu profesiju od neceg drugog.

Demokratski potencijal zarobljen u SPS

Sada ste u opoziciji koja je potpuno marginalizovana. Sta mislite da li je u strankama opozicije ostalo snage da se okupe na demokratskom programu?

- Nuzda zakon menja. Stvaranje ove mocne crveno-crne koalicije obavezuje reformske i demokratske stranke koje su sa drugacijom orijentacijom, da smisle adekvatan odgovor. To sigurno ne moze biti stvaranje nekog jednobojnog bloka, nego se pre moze govoriti o stvaranju jednog bloka svih duginih boja da bi se uspostavila i vratila politicka ravnoteza na nasoj politickoj sceni i da bi ova vlast imala ozbiljnu opoziciju, sto je neophodno za zdravlje svakog drustva i drzave. Pri tom, podsecam da je moje uverenje da je najveci demokratski, reformski potencijal u ovoj zemlji zarobljen upravo u dzinovskoj partiji koja se zove SPS, koja je jedan politicki dinosaurus neprimeren za evropske i nase demokratske prilike. Svaki pravi odgovor ne moze biti politika sto gore to bolje, neka antipolitika kao sto je dosada bila praksa, nego jedna elasticna, odgovorna, dalekovida politika koja ce pruzati sansu da svi oni koji su za reforme i Evropu nadju svoje mesto u tome.

Da li je Nova demokratija ispala iz igre za sastav nove republicke vlade zato sto ste vi i Vuk Draskovic procenili da u ovoj situaciji Milosevic nece imati hrabrosti da napravi kabinet sa ekstremnom nacionalistickom strankom?

- Nova demokratija je nastupila iskreno, principijelno i sve smo to javno rekli. Zaista nismo kalkulisali ko ce za sta imati hrabrosti. Verovali smo i sada verujemo da je sa Seseljem i njegovim predstavnicima u vladi uzaludno trositi vreme i da bi vlada koju bi cinili SPS i JUL na levici, SPO kao demokratska desnica, Nova demokratija kao stranka politickog centra i stranke nacionalnih manjina kao sto je Savez vojvodjanskih Madjara, ubrzala ekonomske i politicke reforme i poboljsala zivotni standard gradjana. Verujem da je takvu vladu prizeljkivala vecina gradjana. Inace, znam da je Milosevic licno veoma hrabar.

Nova demokratija nije htela u vladu zajedno sa Seseljem zato sto je ND nosilac evropske orijentacije u srbijanskoj politici, a Seselj je simbol azijatskog politickog ponasanja. To znaci da ND smatra da je Srbija deo Evrope ne samo geografski i civilizacijski, vec ekonomski, politicki i bezbedonosno i u svakom drugom pogledu. Samim tim realni nacionalni i drzavni interesi Srba iz Srbije se ne mogu vise resavati silom i sukobom sa medjunarodnom zajednicom, vec upravo dijalogom, kompromisom, zajednickim jezikom sa svetom. Dakle, ne borba protiv novog svetskog poretka, vec borba za nase mesto pod suncem na ovoj lepoj planeti i u ovoj divnoj Evropi.

Ima i misljenja da je sve vreme postojao dogovor Milosevica i Seselja o formiranju nove vlade, a da su pregovori sa Vukom Draskovicem sluzili da ga kompromituju. Cak je bilo i dovoljno indicija u tom smislu, naime, Seselj je podrzao izbor Dragana Tomica, novi savezni budzet, vi niste izabrani za saveznog poslanika... Sta vi mislite o tome?

- Primeri saradnje socijalista i Seselja koje navodite su cinjenice. Seselj je racionalan politicar i on je znao da bi formiranje vlade u kojoj bi bili SPO i Nova demokratija bio njegov politicki kraj i sve je ucinio da to spreci. Medjutim, mislim da u sustini nije problem ko ce kome i koliko spustiti cenu i ko ce biti jeftiniji partner za socijaliste. Mislim da je sustina u tome da je Seselj lagodniji, pozeljniji i neobavezujuci partner za socijaliste i da ce im jednostavno omoguciti slobodne ruke u resavanju problema koji cekaju ovu zemlju. To su pre svega odnosi sa svetom, problemi u daljoj inplementaciji Dejtonskog sporazuma, zatim problemi u vezi sa Republikom Srpskom, u odnosima sa Crnom Gorom i gorucim pitanjima na Kosovu i Metohiji. Jednostavno, Seselj je to shvatio i usao je u ovaj brak bez racuna, ali i bez obaveze.

Nacin na koji je napravljena ova vlada u mnogo cemu podseca na ’93, kada su postojali vrlo ozbiljni dogovori da Demokratska stranka udje u vladu, a Milosevic se u poslednjem trenutku dogovorio sa vama. Cinilo se da sada postoji ozbiljan sporazum sa SPO i Novom demokratijom da udju u vladu, a Milosevic je opet nasao rezervno resenje?

- Milosevic je samo demonstrirao da on uvek ima samo najvecu mogucnost izbora i neogranicen manevarski prostor na politickoj sceni ove zemlje. Jedino je u tome slicnost ove situacije sa situacijom iz 1993. godine, ali u svemu drugome postoje sustinske razlike.

Koje na primer?

- Razlike su u tome sto je to bio period kada je trebalo stvoriti vladu za saradnju sa svetom, za pravljenje mirovnog sporazuma za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini, ukidanje sankcija, zaustavljanje hiperinflacije. Prema tome tu je bila potrebna jedna druga demokratska, reformska vlada. Bojim se da je ovoga puta odabran podobniji partner za malo tvrdje i neprijatnije razgovore sa medjunarodnom zajednicom.

Ali je takodje cinjenica da ulaskom ND u vladu Milosevic opet nije morao da deli vlast?

- Nova demokratija nikad nije imala iluzije da deli vlast. Mi smo jasno rekli da smo vodili politiku popravljanjem kuce iznutra. Tada smo bili potrebni kao dokaz da ta vlada ima evropsku orijentaciju i ta vlada je i uradila ono sto je trebalo. Medjutim, nemojte gajiti iluzije i u ovom slucaju da Seselj deli vlast sa socijalistima. On je prihvatio da u vladu udje bez racuna i bez ikakve obaveze prema njemu i, jednostavno, postao je ono sto je predvidjao SPO-u, postao je, kako je on govorio nova, velika Nova demokratija.

Da li mislite da je ovakva vlada napravljena zato sto Milosevic u sustini nije spreman da deli vlast ili zbog toga sto je zeleo da homogenizuje najveci deo naroda, iscekujuci probleme koje ste naveli?

- Pa sto bi neko delio vlast kad ne mora.

Ne plase me Seseljeve pretnje

Lider radikala je svojevremeno rekao da nema obracuna sa kriminalom dok vi i jos neki ne budete u zatvoru. Ocekujete li uskoro hapsenje?

- Gotovo da nema casne licnosti u javnom i politickom angazmanu koju Seselj nije okarakterisao izdajnikom, stranim placenikom ili kriminalcem. Medjutim, razumni ljudi su shvatili Seseljevu ulogu malja za likvidaciju nepozeljnih politickih protivnika u interesu njegovih gazdi i to je vec providna strategija. Nova demokratija i njeni celnici bili su izdajnici i neprijatelji koje je trebalo zabraniti i hapsiti u vreme rata u Hrvatskoj. O tome je Seselj grmeo u republickoj skupstini, tako da i sadasnji udari na nas nisu nista novo. Poznata je njegova uloga u obaranju Cosica, Panica, Avramovica, koalicije “Zajedno" uopste demokratski i reformski orijentisanih politicara, pogotovo sa evropskom orijentacijom kao sto smo svi mi u Novom demokratiji.

Mene ne cude niti plase Seseljeve pretnje, jer za njih nema pokrica, sem malja koji u rukama drzi. Ako ga upotrebi sam ce od njega nastradati. Vise me cude dve druge cinjenice: prva je cinjenica da je Seselj u tolikoj nuzdi da mora toliko da laze i da bude toliko necastan. Ne bih bio u njegovoj kozi i iskreno ga zalim. Druga cinjenica je opasnija i tragicnija. Radi se o tome da je nase drustvo dozivelo toliku moralnu katastrofu i civilizacijski pad da cak ni intelektualci vise ne reaguju na ocite hajke i atmosferu linca kao sredstva politickih obracuna. Igre zvane “hleba i igara" i “drz’te lopova" nikada nisu nahranile gladne stomake i prazne duse i nikome na kraju nisu donele dobro, posebno ne njihovim organizatorima. Medjutim, kratka pamet u Srba je poseban problem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /