nedelja, 12. april 1997.

Politicko pozoriste handzara i sabljara

Referendumom protiv dijaloga

Patoloski tipovi, koji su se dograbili vlasti i tesko je zloupotrebljavaju, koji su okrvavili ruke u zlocinima koje su izazvali, uspeli su da “kolektivizuju" i odgovornost! To je vrhunac cinizma i njihove patoloske superiornosti

Filip Obradovic

Samo je naivne mogao iznenaditi trik u vezi “referenduma" i samo se zluradi ili nerazboriti mogu diviti ovom triku. On prozilazi iz prirode vlasti koju trpimo i od koje stradamo, sve nemocniji da je se resimo i da se na razuman nacin odnosimo prema otvorenim pitanjima naseg vremena i nase buducnosti. Razumna manjina se, medjutim, oseca sve nemocnije. Kao da su istroseni svi argumenti, da su izlizane sve reci u ovim procesima duboke socijalne patologije. U njima se gubi i nada. Ima li jos smisla uopste registrovati i analizirati sav uzas u kojem zivimo? Moze li se uopste sta novog reci? Kome se obracati i rasta?

Ukoliko i posle sveg iskustva, neposredno dozivljenog i jos prisutnog, nema nikakvog ozbiljnijeg pomeranja u participiranju ove stvarnosti od ogromne vecine, onda je to doista situacija beznadja. Tako postupno, gle apsurda, i optuzivanje samo pojedinca ili pojedinaca za ovaj nas cemer - gubi smisao. Sve je “kolektivizovano", pa i patologija. “Narod" je prihvatio takvo stanje duha i zato mora, nazalost, platiti jos visu cenu svoje nezrelosti. Kakva ce i kolika ona biti - moze se samo nagadjati, ali je izvesna. Izvesno je i to da sutra nece moci drugog optuzivati za ovo sto mu se desava i sto ce mu se jos desiti. Patoloski tipovi, koji su se dograbili vlasti i tesko je zloupotrebljavaju, koji su okrvavili ruke u zlocinima koje su izazvali, uspeli su da “kolektivizuju" i odgovornost! To je vrhunac cinizma i njihove patoloske superiornosti. Manjina nas, moze samo intimno patiti i pitati se dokle, gde je kraj ovoj neumstvenosti.

Igra se zavrsnica

Neke prognoze su sve izvesnije i sve neveselije. Izgubice se puno toga sto je ipak imalo nekih sansi da se odrzi. Sada je, po mom mnenju, taj gubitak definitivno izvestan. Na neki cudnovat nacin, to mozda za neke i nece biti dozivljaj gubitka. To je bio i ostao rezultat prihvacenog hazarda sa visokim stepenom rizika. Svi racionalni razlozi govorili su da ce se ta opaka igra izgubiti. I ona je, cini se, koncano izgubljena! Sada se samo igra njena zavrsnica. Potpuno je irelevantno koliko ce ona trajati (ovde vreme nema nikakvog znacenja). Izvesno ce biti sve mucnija, sa manje ili vise uzasa.

Ovo sa “referendumom" vise nije ni cinizam - to je ludost. A ona u politici kosta. Zna se ko placa tu cenu. Olako shvacena makijavelisticka logika (uzgred, vrlo sarlatanski primenjivana) dosla je do svog vrhunca. Mesto povoda i zavrsnice je isto. Ovde vise nije rec o politickom moralu ili nemoralu, vec o bezumlju. U bezumlju nema nikakve svesti, pa ni moralne. Postoji samo iskrivljena svest. Ta “politika" je u svojoj genezi vec bila osudjena na katastrofu i na to da bude generator katastrofe. Vrlo je malo onih koji su to odmah videli, a danas je takodje malo onih koji su to naknadno uvideli. Tvorac “referendumske" ideje to dobro zna u svom iskrivljenom umu. Ta se “politika" od pocetka i kasnije stalno zasnivala na logici, iskljucivosti, dijabolicnom dualnom principu da postoje samo opozicije na ovom svetu i da je “sasvim jasno" sta je svetlo, a sta tamno: dobro - zlo, istina - neistina, MI - vi, JA - ti, DA - NE, za - protiv. To je i “referendumska", dakle djavolska logika. Zato je “referendum" sasvim ocekivana stvar. On je rezultat jednog modela vladanja ljudima i bice sredstvo vladanja njima. Posledice su, dakako, kobne. Zasto tu kob ne vide upravo oni kojima je nametnuta. To je tesko objasniti. Ovde se ne zivi i ne ponasa racionalno, ne od juce. Ova “zajednica" je vremenom postala jedno veliko sabiraliste socijalne patologije dubljeg znacenja. Veliko NE, koje se unapred zna, u znaku je patoloske auticnosti jedne doista poremecene vlasti, ali i poremecenog “naroda" koji se lako okuplja pod kisobran jedne “ideje". Neka vrsta opste blesavosti povodom krucijalnih pitanja sopstvenog opstanka i civilizovanog zivota. Silna nesigurnost, nespokojstvo, nepostojanje samoidentifikacije racionalno zasnovane, tj. civilne, uzrok su i posledica “referendumskog" i aplaudirajuceg politickog diskursa i praksisa. Zloupotreba jedne pravne i politicke ustanove kakva je referendum, samo je sirih i prethodnih zloupotreba raznih institucija: policije, pravosudja, ustavnog sudstva pa i parlamenta.

Poraz kao cilj

Kroz ovaj trik se ocigledno prepoznaje politika koja nikad nije znala za dijalog, za postenu i iskrenu ugovor i dogovor, ponasanje bona fidae. To je politika bez strategije i buducnosti vec u svom pocetnom hodu. Njena “taktika" sada sve uza, sve nemocnija i sve surovija istovremeno. Cega god se dotakla ona je upropastila, zaprljala, izneverila, dekonstruisala. Ta svoja svojstva ona prirodno ispoljava upravo na onim pitanjima koja su najsuptilnija i koja moraju biti resavana izuzetno fleksibilno. Zato se ona dodatno frustrira bas na problemu koji je povod “referendumu". I na tom problemu ce, po svemu, doziveti svoj najveci poraz, ali nazalost moze da proizvede i najvecu katastrofu. Zato, ma koliko nemocni, moramo joj se odlucno suprostaviti. I to vrlo urgentno.

Politika koja se vodi sa niskim i drugim iracionalnim predznacima ne moze imati racionalan rezultat. I njeni nosioci su iracionalni, ponekad do mere ocigledne licne patologije. Pogledajmo samo tu scenu, to politicko pozoriste u koje su, za politiku doista iscaseni, violentni likovi, sabljaskog i handzarskog mentaliteta, ostrascene krstonose i kopljanici, duhovno uniformisane delije bez elementarnog civilizacijskog manira, pa ustirkane skorojevice koji glume evropski gradjanski duh bez elementarnog liberalnog supstrata. I jezik im je cesto surov i sirov. Mnogi medju njima nisu u stanju da saslusaju coveka, tj. da razgovaraju s njim. Za njih, dijalog je uvek svadja. Ta samoziva svadjalacka logika je gotovo opste mesto u nasem komuniciranju. A na ovim prostorima najvise nam je potreban upravo dijalog. Bez njega, a sa “referendumskom" legitimacijom najizvesniji je put ka jos snaznijom internacionalizacijom aktuelne konfliktne situacije, koju je internacionalizaciju inace i stvorila nerazumna politika koja sada hoce “referendum".

Ocigledno je da “referendumska" logika ne nudi dijalog vec diktat. Tako se problem ne moze resiti, tako ce on biti prisutniji i intenzivniji. U nemogucnosti da ga rese ucesnici, konflikt ce resavati neko drugi, zbog sebe. U takvoj situaciji lako je moguce da jedino resenje bude - uspostavljanje neke vrste medjunarodnog protektorata, kao i u BiH uostalom, a mozda jos ponegde. Ne zato sto neko nekog mrzi ili voli (to je u politici besmislica), vec zato sto to lako moze biti jedino racionalno.

Strasi ova “referendumska" usplahirenost, iskljucivost i euforicnost, jer nagovestava moguce zlo, za koje su i ranije bili hitri aktuelni hitaci, vodje i kolovodje. Mozda ce intimno moliti da se njihovim naumima sto hitnije i sto efikasnije stane na put, da se obuzdaju. Tada ce nam biti svejedno ko ce ih obuzdati, ako to ec nismo u stanju ili nismo voljni da sami sada ucinimo.

Dakle, u ovakvom toku stvari, u kojem se dijalog nece, tzv. referendum ne pomaze. On samo ubrzava procese, jer zaostrava, jer radikalizuje, jer pojacava konflikte i tenzije. Prica o njemu je jos jednom predstavila i tzv. opoziciju. I prica o “regionalizaciji" je vec vidjeno i cuta. Danas, vise nego ikad ranije, procitana je vrlo dobro upravo od onih kojima bi se htela uspesno ispricati. To je za njih vec odavno - politicki lilihip. Toliko nezreli nisu, da ga prihvate.

“Referendum", ocigledno, izbegava dijalog. To mu je smisao. A sta ostaje bez dijaloga? Ostaje ili genocid ili aparthejd. U Evropi na kraju XX veka, a u sklopou ostalih procesa vezanih za ovaj prostor, to se jednostavno ne moze tolerisati. Posebno zbog toga sto su tvorci ovakvih projekata tu skoro i tu blizu, vec iskusani. Oni moraju biti spreceni u svom naumu sa strane, kada to vec nije moguce iznutra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /