ponedeljak, 13. april 1998.

DEMONSTRACIJE NA KOSOVU BEZ INCIDENATA

Albanci protestuju "setnjom"

Prema procenama posmatraca ucestvovalo 5-6.000 ljudi uz prisustvo - saobracajne policije

Trijumf: Albanci na demonstracijama u Pristini

Pristina, Beta, AP. - Nekoliko hiljada kosovskih Albanaca i juce je mirno demonstriralo u Pristini. Nova polucasovna setnja glavnom gradskom ulicom protekla je bez incidenta. Ucesnici demonstracija, kojih je prema agencijskim procenama bilo pet do sest hiljada, setali su u tisini. Demonstranti ni juce ni u subotu nisu nosili nikakve transparente. Na ulicama Pristine su bili prisutni samo pripadnici saobracajne policije, a saobracaj je tokom protesta bio blokiran.

Agencije prenose saopstenje Kosovskog informativnog centra (KIC), bliskog Demokratskom savezu Kosova (DSK) da je policija juce u Kacaniku, nakon demonstracija u ovom gradu, pritvorila 17 kosovskih Albanaca. KIC navodi da je policija dvojicu privedenih Albanaca odmah pustila na slobodu. Vest o pritvoru demonstranata, medjutim, nije potvrdio nijedan nezavisan izvor.

Prema navodima KIC Albanci su juce demonstrirali i u Vucitrnu, Djeneral Jankovicu i Stimlju. Subotnje demonstracije u Kosovskoj Mitrovici policija je, bez intervenisanja, zadrzala ispred glavnog mosta na Ibru, tako da oko 1.000 Albanaca nije moglo da predje u drugi deo grada.

Demonstracije je organizovalo 13 albanskih stranaka i udruzenja, na celu sa DSK. Organizacioni odbor protesta kosovskih Albanaca saopstio je da njegova inicijativa nije poziv Albancima na proteste vec na "spontano vece prisustvo" na ulicama kosovskih gradova i jos jednom pozvao sve gradjane da se maksimalno pridrzavaju uputstava, kako bi pokreti albanskih gradjana predstavljali "slobodna kretanja, a ne proteste".

Hiseni osniva Demokratski pokret Kosova

Hidajet Hiseni, jedan od vodja albanskih studentskih demonstracija na Kosovu i doskorasnji potpredsednik D saveza Kosova namerava da osnuje novu partiju. Prema pisanju pristinskog dnevnog lista "Koha Ditore" razlog za formiranje Demokratskog pokreta Kosova je razocaranost dosadasnjim ucinkom najbrojnije partije kosovskih albanaca, DSK i njenog lidera, Ibrahima Rugove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /