ponedeljak, 13. april 1998.

“VASINGTON POST": KARADZICU PONESTAJE NOVCA

Propala predaja

Vasington, Beta. - Bivseg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadzica, optuzenog pred Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine pocinjene u bivsoj Jugoslaviji, najvise brine gde ce sluziti zatvorsku kaznu, pise subotnji americki “Vasington post". “S obzirom da mu ponestaje novca i da neki njegovi telohranitelji otkazuju poslusnost, Karadzic je kontaktirao predsednika i premijera RS i saopstio da je spreman da pod odredjenim uslovima izadje pred sud u Hagu", citira list jednog neimenovanog zapadnog diplomatu.

Strani diplomati, na koje se poziva list, citirali su lidere RS da je Karadzic dva puta u proteklih nekoliko nedelja “dobrovoljno hteo da se preda vojnicima NATO, ali je transfer svaki put propao u poslednjem trenutku".

“Za drugog najznacajnijeg optuzenog bivseg komandanta vojske RS Ratka Mladica se zna da je u Beogradu", tvrdi “Vasington post". Vojni izvori, na koje se poziva dnevnik, kazu da su pripadnici NATO sve vreme nadgledali rezidenciju na Palama u kojoj je bio Karadzic i da su “svakog momenta znali gde se tacno on nalazi".

Diplomatski izvori, koje citira list, kazu da je Karadzic proslog meseca trazio od predsednice RS Biljane Plavsic “da u njegovo ime pregovara i pokusa da omoguci prihvatljive uslove za njegovu predaju". Isti izvori navode da Karadzic trazi garancije da eventualnu zatvorsku kaznu sluzi u nekoj od pravoslavih zemalja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /