ponedeljak, 13. april 1998.

BILJANA PLAVSIC O RAZVOJU RS

Narod nije depresivan, samo je zabrinut

Banjaluka, Beta. - Predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic izrazila je uverenje da Republika Srpska (RS) moze da opstane sveobuhvatnom demokratizacijom celog srpskog prostora. Ona je u intervjuu banjaluckom listu “Glas srpski" rekla da je takva situacija postojala u vreme kralja Petra Prvog Karadjordjevica, i dodala da “sve sto je bilo posle toga, nije bilo po meri srpskog naroda".

Plavsiceva je rekla da demokratske institucije u RS “tek polako pocinju da se razvijaju", jer je RS “ekonomski iscrpljena ne samo ratom, vec su drzavu pokrali i oni koji su je do tada vodili". Ona je izrazila nadu da ce se trend poboljsanja u RS nastaviti i dodala da “ne vidi sta RS moze stopirati u tim nastojanjima, ukoliko se odrzi politicka opcija koja je u njoj sada na snazi". Predsednica RS smatra da je “otpala" politicka opcija po kojoj “svet mrzi Srbe, kao sto je to najavljivalo rukovodstvo sa Pala".

Paralelne veze RS sa SR Jugoslavijom treba uspostaviti u onim oblastima u kojima se interesi dve strane podudaraju, rekla je Plavsiceva i dodala da to omogucava i Dejtonski sporazum, isto kao sto je FBiH omoguceno da uspostavlja takve odnose sa Hrvatskom. Izbeglice cine 40 odsto stanovistva RS ili 450.000 ljudi, podsetila je ona i ocenila da su vlasti RS mogle mnogo vise da urade za te ljude. Podsetivsi da je bivsi premijer Gojko Klickovic u vise navrata odredjivao datume kada ce se raspustiti izbeglicki centri u RS, ali da taj problem ni danas nije resen, tako da u RS trenutno ima 64 izbeglicka centra u kojima je smesteno 7.000 ljudi. Ona smatra da su strasne posledice rata, sa kojima je bila suocena RS, “spasile ovaj narod od stanja koje sada postoji u Srbiji". “U Srbiji narod niti je zabrinut, niti ocekuje bolje dane, pognuo je glavu i gotovo se pomirio sa jednom tragicnom situacijom, a narod u RS nije depresivan, vec je zabrinut na jedan normalan nacin i ocekuje bolje dane", ocenila je Plavsiceva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /