ponedeljak, 13. april 1998.

Sumadijsko “istorijsko ne"

Zoran Radovanovic

Kragujevac je ponovo ljuljnuo tesku samarcinu rezimu Slobodana Milosevica. Voljom odbornicke vecine, kragujevacka Gradska skupstina je glatko odbila predlog potpredsednika Vlade Srbije i drugog coveka SRS Tomislava Nikolica da Skupstina grada pozove Sumadince da izadju na predstojeci referendum o Kosovu. Ovo “historijsko ne" kragujevacke politicke elite, ma sta ko o njoj misli, ima onu politicku tezinu koju ima i sam istorijsko-geografski pojam Sumadija. A Sumadija je u nacionalnoj (pod)svesti prosecnog Srbijanca “teska" (citaj: znacajna) taman koliko i Kosovo. Jer, ako je Kosovo kolevka prve (srednjovekovne) srpske drzave, onda je Sumadija kolevka i Pijemont ove sadasnje drzave Srbije.

Zajednicka zla kob obe kolevke srpske drzavnosti, duhovnosti, kulture, sadrzana je u cinjenici da su i jedna i druga vec decenijama u totalnom zapecku, odnosno van svih drustvenih tokova i glavnih puteva. Od Drugog svetskog rata naovamo na Kosmetu i u Sumadiji vodjena je politika izgona i bukvalnog fizickog unistavanja starosedelackog stanovnistva (ovo drugo narocito u prvim poratnim godinama). Cudovisnim idelosko-politicko-privrednim eksperimentima Kosmet i Sumadija svedeni su u minulim decenijama komunisticke vladavine Srbijom na zabite nedodjije u kojima je zivot polagano, ali sigurno zamirao. Ovakva politika - dodatno vesto kombinovana beskrupuloznom nacional-sovinistickim manipulacijama - dostigla je vrhunac krajem osamdesetih, usled cega je Kosmet danas fakticki izgubljen za Srbiju - ma sta ko o tome mislio - dok Sumadija i Sumadinci cile i nestaju kao “sareni konji".

Ovih cinjenica u potpunosti je svesna vecina preostalih autenticnih Sumadinaca i zasto bi onda njihovi politicki predstavnici u kragujevackom lokalnom parlamentu pristali na jos jednu manipulaciju aktuelnog srpskog rezima koja bez ikakve dileme ne znaci nista drugo do novu bedu, siromastvo, a mozda i definitivni srpsko-srpski obracun. Malo je ovde onih koji umeju politicki da misle a da ne shvataju da je Slobodanu Milosevicu - kao zednome vode - neophodna jedna nova i “dobro cementirana" izolacija zemlje ne bi li svoju licnu vlast sacuvao i od onih dasaka demokratije koji poslednjih meseci stizu iz Crne Gore i Republike Srpske. Ovo tim pre sto od onoga sto se u Srbiji doskora neopravdano nazivalo demokratskom opozicijom - nisu ostali ni cestiti tragovi.

U ovoj i ovakvoj Srbiji s aktuelnim rezimom ciju ksenofobiju i paranoju vesto neguje kandidat za novog (sve)srpskog vozda (dr Vojislav Seselj), Kragujevac i Sumadija su jednostavno u poziciji ocajnika - kao i Kosmet, uostalom - koji je izgubio svaku nadu i kojem je “sve ravno do Kosova". Zato su ovdasnji narodni predstavnici onako ostro rekli - ne referendumu o Kosovu.

Niko, naravno, nema iluzija da predstojece izjasnjavanje naroda nece da uspe. Naprotiv, jedina je dilema koliki ce procenat (izaslih) organizatori nove srpske tragedije da odrezu 23. aprila oko ponoci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /