ponedeljak, 13. april 1998.

KAKO JE JEDNA PLEMENITA IDEJA PODELILA NISLIJE

Spor oko “ciganskog" vrtica

Prema projektu KUD “Rom", koji finansira Fond za otvoreno drustvo, u gradu na Nisavi otvoren je vrtic za romsku decu. Protiv odluke da se predskolska ustanova smesti u mesnu kancelariju pobunili su se gradjani, uglavnom srpske nacionalnosti

Ovogodisnje otvaranje takozvanog “ciganskog" decijeg vrtica u Mesnoj kancelariji “Djuka Dinic" u Nisu, u kome polovinu stanovnika cine Romi, vec je dalo rezultat: romski malisani se strucno pripremaju za skolsku nastavu. Medjutim, ova drzava ne bi bila ono sto jeste, kada ovakav projekat ne bi izazvao i ruzne posledice, koje bi mogle da prerastu u jos jedan stetan politicki spor izmedju “nas" i “njih".

Naizgled je sve u najboljem redu: Sekcija za obrazovanje pri KUD “Rom" dobila je sredstva od Fonda za otvoreno drustvo za rad pretskolske ustanove na teritoriji mesne kancelarije u kojoj je veliki procenat romske dece. Prema projektu “Roma", u vrticu ce se edukovati romski i ostali malisani za sto uspesnije pohadjanje nastave u drzavnim skolama, ali i njihovi roditelji, kojima ce se “usadjivati" kulturno-higijenske navike ili potreba za planiranjem porodice. “Ciganski vrtic" je samo privremeno, do kraja ove skolske godine, smesten u prostoriji (od 24 kvadratna metra) ove mesne kancelarije, dok se uz neophodnu pomoc Skupstine grada i predstavnika obrazovnih institucija ne pronadje bolje prostorno resenje za ovakvu namenu.

Medjutim, ovih dana je krenulo potpisivanje peticije od strane izvesnog broja gradjana neromske, uglavnom srpske nacionalnosti, koji zahtevaju da se “etnicki cist" vrtic pod hitno iseli iz prostorija MK “Djuka Dinic". Sredstvima informisanja je dostavljeno i pismo “grupe gradjana" u kojem se zahteva hitno “ukidanje rada" ovog vrtica i da se on izmesti u obliznju MK “12 februar", gde deluje KUD “Rom", koji je njegov pokrovitelj.

“Nikada se nismo odvajali, svi smo isli u iste skole, vrtice, navijali za iste klubove, isli na posao, skupa glasali, tiste nas isti problemi. Nemoguce je da je program u ovom vrticu koji potpomaze 'Rom' kvalitetniji od programa naseg skolstva. Mislimo da se radi o jos jednoj manipulaciji i materijalnoj koristi pojedinaca uz potpomaganje nekih stranih elemenata. Hoce li se uskoro za nase Cigane organizovati skole i fakulteti? Zar to vec nismo videli", navodi “grupa gradjana" MK “Duka Dinic" u pismu medijima u kojem se konstatuje da je “po pitanju problema koje imaju njeni stanovnici - Kosovo kod nas u Nisu" i pita:“Ko nas to svadja?"

Porodicni centar

"Ovaj vrtic radi kao svojevrsni porodicni centar u kojem se edukuju i deca i roditelji. Deca jedva cekaju da ujutru dodju u vrtic i vec nemamo gde da ih sve smestimo. Tri vaspitaca i tri asistenta su vec postigli vidljive rezultate, jer je vecina romske dece vec naucila srpski jezik. Time se stvaraju pravi uslovi da i oni krenu u skolu ravnopravno sa drugom decom. Do sada se dogadjalo da se romska deca, koja su zdrava i bistra, proglase zaostalom u razvoju samo zato sto nisu znala srpski jezik i teze su ucila", kaze vaspitac Valentina Terzic, koja u vrtic "dovodi i svoju decu".

Predsednik Skupstine KUD “Rom" (i potpredsednik Svetske organizacije Roma) Sait Balic smatra da su ovakve tvrdnje “nepotrebna budalastina", tim pre sto vrtic “nije jednonacionalni", vec u njemu borave “sva deca" ciji su roditelji podneli zahtev za prijem, uz ocenu: “pitanje kulture svakog coveka je da li boravak njegovog deteta sa romskom decom smatra ponizavajucim, pa zbog toga ne zeli da ga upise". Prema njegovim recima, oko pedeset uglavnom romske dece, koja borave u vrticu i pretezno ne znaju srpski jezik - vec je savladalo “sluzbeni" jezik na kojem ce uciti u skoli.

“Velika je stvar i sto Fond za otvoreno drustvo ulaze sredstva za rad ovog vrtica i sto imamo izvrsnu saradnju sa Crvenom krstom i Centrom za socijalni rad i slicnim odeljenjima u Kragujevcu ili Surdulici. Velika je stvar sto su roditelji romske dece shvatili da decu treba slati u predskolsku ustanovu u kojoj ce oni nauciti srpski jezik, dobiti uzinu i imati lekarski pregled, nauciti se redu i higijeni. Mi smo ozlojedjeni reakcijama nekih gradjana, koje predstavljaju nacionalisticka shvatanja i podsecaju na price iz fasistickih zemalja. Umesto da budu ponosni i solidarni jer romska deca nisu na ulici ili smetlistu, vec se strucno pripremaju za skolu, kako bi postali korisni clanovi ove drzave - oni ovako reaguju. Posle se cudimo zasto svet na nas negativno gleda", kaze Balic za nas list, dodajuci da ce, ukoliko se sukobi nastave, o svemu obavestiti instutucije u zemlji i svetu.

U gradskom Sekretarijatu za privredu kazu da je “sporni" vrtic samo privremeno lociran u MK “Djuka Dinic", posto bi “po pravilima" ovakvu predskolsku delatnost, koja je u nadleznosti Republike, trebalo locirati u neku od najblizih osnovnih skola. Prema njihovim recima, ova mesna kancelarija, kao i mnoge druge, “zatrpana" je zahtevima razlicitih drustava, udruzenja gradjana ili politickih stranaka za koriscenjem prostorija, te je neophodno da gradjani budu tolerantni i strpljivi, jer ce morati da “podele" ono malo raspolozivih gradskih lokacija sto imaju.

“Molim i Odred izvidjaca-porecana, koji ima prostor u MK 'Djuka Dinic', drustvo 'Rom' - zbog kojeg smo u ovoj mesnoj kancelariji iz 'njihove' prostorije iselili Narodnu kuhinju - da budu korektni. Nepotrebne svadje nastaju zbog nepridrzavanja zakljucenih ugovora o koriscenju prostora. Apelujem na njih da se smire i ne stvaraju anarhiju, tim pre sto ova lokalna vlast nastoji da ima razumevanja za sve, mada je u veoma teskoj situaciji jer mora da se nosi sa problemima nasledjenim od prethodne vlasti. Trenutno imamo oko 600 zahteva kojekakvih udruzenja i svi traze prostor dzabe i u centru. Onaj ko sve to adekvatno rasporedi treba da dobije Nobelovu nagradu", rekao je sekretar Sekretarijata za privredu Tomislav Miljkovic, na skupu suprotstavljenih grupacija iz MK “Djuka Dinic" u Skupstini grada.

Zorica Miladinovic

Ekstra uslovi

Slucaj sa ovim vrticem je poceo da dobija politicki prizvuk. Svako drustvo treba do dobije svoj prostor, ali u insititucijama sistema. Zna se gde deca sticu predskolsko obrazovanje. Svaka osnovna skola bi pozdravila da im Fond za otvoreno drustvo da po 170 hiljada dinara za rad predskolske ustanove. Ne mislim da je potreban poseban vrtic u kome ce Cigani uciti srpski jezik. I Sait Balic ga je naucio od svoje majke, a ne u etnicki cistom vrticu", smatra Ratomir Nedeljkovic iz Odreda izvidjaca-porecana smestenog u MK “Djuka Dinic", koji je predstavnicima SG doneo peticiju nezadovoljnih gradjana sto je u njihovoj MK stacioniran “jednonacionalni" ciganski vrtic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /