ponedeljak, 13. april 1998.

ODBORNIK DUSAN RISTIC O NEBRIZI I VISEGODISNJOJ REKONSTRUKCIJI MAGISTRATA U SREMSKIM KARLOVCIMA

“Zidanje Skadra" podno Fruske gore

Socijalisti rasipaju pare a rekonstrukcija Magistrata podseca na zidanje Skadra na Bojani, tvrdi odbornik Ristic

Ovih dana direktor Pokrajinskog zavoda za zastitu spomenika kulture Zoran Vape, najavio da ce se iz republickog budzeta, preko republickog Ministarstva kulture, za obnovu Sremskih Karlovaca izdvojiti 3.850.000 dinara kao i da ce veci deo (2,7 miliona) biti utrosen na revitalizaciju Magistrata. Doduse, to nece biti dovoljno da se radovi na ovom zdanju, konacno, privedu kraju jer da bi se zavrsilo potkrovlje, desno krilo prvog sprata, prizemlje i kotlarnica neophodno je da se obezbedi jos 7,5 miliona dinara.

Po recima odbornika, predstavnika Grupe gradjana Dusana Ristica u gradicu podno Fruske gore socijalisti rasipaju pare a u tome prednjaci predsednik Izvrsnog odbora Milos Radivojevic (SPS) koji je istovremeno i predsednik opstinske Komisije za izdavanje poslovnog prostora, sekretar za finansije, prvi covek Saveta za finansije, a zli jezici kazu da to nije konacan spisak njegovih aktivnosti; neki tvrde da blisko poslovno saradjuje sa Upravnim odborom “Metals" banke.

Rekonstrukcija ovdasnjeg Magistrata podseca na zidanje Skadra. Ristic podseca da je Magistrat bio sredjen jos pre devet godina povodom obelezavanja 600 godina Kosovske bitke ali je pre nekoliko godina opstinska vlast, koja je u rukama socijalista, odlucila da Gradsku kucu opet renovira. Time je gradski budzet jos jednom opterecen. Koliko je para do sada ulozeno, kaze Dusan Ristic, niko ne zna a ni radovima kraj se ne vidi. Ovaj odbornik podseca na govor predsednika Opstine Miladina Kalinica, krajem marta, kada je izjavio da su za novac koji su do sada ulozili u rekonstrukciju Magistrata opstinari mogli da izgrade cetiri nova zdanja.

- Ponasaju se kao pijani milijarderi, kaze Dusan Ristic.

Govoreci o nemaru opstinskih vlasti i javasluku predsednika Izvrsnog odbora, Ristic ukazuje i na nezakonito izdavanje poslovnog prostora, a kao primer navodi dva lokala u strogom centru ukupne povrsine preko 120 kvadratnih metara, koji su iznajmljeni Dusanu Nenadicu i Bogdanu Kovljenicu u junu 1996. godine.

- Opstina je pretrpela stetu od oko 200 hiljada dinara, jer nadlezna Komisija (kojoj je na celu Milos Radivojevic) nije vodila racuna da se ispostuju odredbe ugovora mada i u samom dokumentu ima mnogo manjkavosti. Tako je, na primer, Nenadicu lokal iznajmljen iako je u njemu vec bilo “useljeno" preduzece “Radnik" iz Beograda, koje se iselilo tek krajem godine. Iako u ugovoru stoji da je rok za uredjenje lokala 60 dana Nenadic 1. aprila 1997. godine obavestava Komisiju da ga je losa gradjevinska sezona sprecila da zapocne radove da bi krajem seprembra i otkazao zakup. Medjutim, u februaru ove godine, lokal kojem vise nije zakupac, Nenadic lokal daje u podzakup Petru Jovanovicu. Nema pisanog traga da li je to ucinio sa ili bez saglasnosti nadlezne Komisije za izdavanje poslovnog prostora. I tako gotovo dve godine lokali zvrje prazni a Opstina je uskracena za pare, kaze Dusan Ristic.

Ristic podseca da ovdasnja vlast ne preduzima nista da spreci raznosenje opstinske imovine pominjuci nestanak hotela i bungalova na Strazilovu, unistavanje zgrade Sportskog centra i zimovnika u Dvorskoj basti, razorene kolovoze i trotoare. Iako je vise puta trazio odgovore na ova pitanja Ristic ih nikada nije dobio. Ignorisan je i njegov zahtev da se javno kaze na sta je utroseno 50 miliona dinara koje je republika ulozila u ovaj gradic, kako je nedavno tvrdio predsednik pokrajinskog Izvrsnog veca Bosko Perosevic. Nije zanemarljivo da i neki socijalisti podrzavaju Ristica ali u pola glasa, nezvanicno i uz insistiranje da im se ime ne pominje.

- Velike su to pare za Karlovce da se ne bi videlo. Ili novac nikada nije legao na opstinski racun ili su procerdane na ko zna sta, dodaje Dusan Ristic.

Nenad Jovicevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /